Πέμπτη 30 Απριλίου 2009
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
Τρίτη 28 Απριλίου 2009
Πείτε κι εσείς τη γνώμη σας
Ο καθένας, μπορεί να συμβάλει σε έναν υπεύθυνο, εποικοδομητικό διάλογο. Δεν φτάνει μόνο να κάνουμε κριτική επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα.
Αν έχουμε δικές μας θέσεις, απόψεις, ιδέες, προτάσεις μπορούμε να μπούμε ΕΔΩ και να τις κάνουμε. Είναι το επίσημο Blog του υπουργείο Παιδείας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το παρακολουθούν αυτοί που το έφτιαξαν…
Με τη συμμετοχή μας κάνουμε τα σχόλια μας καλύτερα και πιο χρήσιμα. Δοκιμάστε το. Τι έχετε να χάσετε;
Δευτέρα 27 Απριλίου 2009
Κυριακή 26 Απριλίου 2009
Σάββατο 25 Απριλίου 2009
Ο ρόλος των μαθητών στην σύνταξη και εφαρμογή Σχολικών Κανονισμών
Στο παρακάτω κείμενο περιλαμβάνονται απόψεις και προτάσεις που αναφέρθηκαν από μαθητές στην Ανοικτή Συζήτηση που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη από τον Συνήγορο του Παιδιού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας του Νομού.
Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 130 μαθητές από 60 γυμνάσια και λύκεια, μεταξύ των οποίων και 20 μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.. Προς το παρόν ο Συνήγορος του Παιδιού δεν εκφράζει άποψη για το περιεχόμενό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις για στα ίδια θέματα, εδώ παρουσιάζεται η σύνθεσή τους
1. Γενικά για το Σχολικό Κανονισμό
- Ο σχολικός κανονισμός είναι κάτι σαν το τοπικό Σύνταγμα κάθε σχολικής μονάδας! Πρέπει να συντάσσεται ύστερα από διάλογο, ώστε να έχει γενική αποδοχή, να γνωστοποιείται σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και να αναρτάται σε δημόσιο χώρο για τη διαρκή ενημέρωση όλων.
- Δυστυχώς μέχρι σήμερα στα περισσότερα σχολεία ο κανονισμός δεν είναι γνωστός στους μαθητές -σε ορισμένα μάλιστα μπορεί και να μην υπάρχει-, ούτε προκύπτει ή εφαρμόζεται με την δική τους συμβολή.
- Ο σχολικός κανονισμός δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα των μαθητών. Πρέπει να αναφέρεται επίσης στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καθηγητών.
- Ο σχολικός κανονισμός πρέπει να εισάγει στη λειτουργία του σχολείου τις αρχές της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, της επικοινωνίας, της ισότητας, της συμμετοχής, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την εφαρμογή των κανόνων. Θα πρέπει να μας εμπνέει για την φροντίδα της καλής λειτουργίας του σχολείου, αλλά και των καθημερινών σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά. Να συνδυάζεται με ένα κατάλληλο κλίμα στο σχολείο που δημιουργείται από την διεύθυνση και υποστηρίζεται από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
- Οι μαθητές ζητούν καθαρούς κανόνες στα σχολεία. Δεν έχουν αντίρρηση για την αυστηρότητα, αρκεί αυτή να πηγάζει και νομιμοποιείται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η αντίρρηση των μαθητών αφορά την αυταρχικότητα και την επιβολή της πειθαρχίας χωρίς διάλογο, χωρίς προγενέστερη ενημέρωση και νόμιμη αιτία.
- Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς θα πρέπει να διεξάγονται συζητήσεις σε όλες τις τάξεις σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού και με τις πιθανές αλλαγές του, και να γίνεται ενημέρωση των μαθητών για τις αρχές λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Οι εκπρόσωποι που εκλέγουν οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στον διάλογο μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των γονέων σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού.
- Όταν οι μαθητές διαφωνούν με τους καθηγητές για το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανοικτού διαλόγου και αμοιβαίας συναίνεσης πριν καταλήξει η διεύθυνση στο περιεχόμενο του.
- Οι βασικές αρχές σχολικού κανονισμού που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (2002) είναι γενικές και πολύπλοκες. Γι’ αυτό χρειάζεται σε κάθε σχολείο να αποφασίζεται συγκεκριμένα το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού, και να διατυπώνεται με τρόπο προσιτό, φιλικό και κατανοητό.
- Ο σχολικός κανονισμός πρέπει να μπορεί να αναθεωρείται, ακολουθώντας και τις αλλαγές αναγκών και αντιλήψεων στην κοινωνία και τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες κάθε σχολικής μονάδας.
- Οι μαθητές ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι και οι ίδιοι συνεπείς στην τήρηση κανόνων που αφορούν όλους και να δίνουν το παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους. Καθηγητές που καπνίζουν στους διαδρόμους του σχολείου και που απαντούν το κινητό τους τηλέφωνο στην τάξη, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ενημέρωση των μαθητών για τον συγκεκριμένο σοβαρό λόγο που επιβάλλει την παρέκκλιση από τον κανόνα, δίνουν το κακό παράδειγμα και δεν βοηθούν καθόλου στην ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού.
2. Μαθητικά Συμβούλια
- Δυστυχώς η κοινή διαπίστωση είναι ότι ο ρόλος των μαθητικών συμβουλίων έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και η εκλογή εκπροσώπων γίνεται χωρίς επίγνωση της σοβαρής αποστολής τους για την συμβολή στην καθημερινή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων τους.
- Οι συνελεύσεις των μαθητικών συμβουλίων πολλές φορές δεν γίνονται στην προβλεπόμενη από το νόμο τακτικότητα ή με την υπευθυνότητα που απαιτείται, ενώ δεν υποστηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να καταλήγουν σε χρήσιμες προτάσεις και αποφάσεις.
- Είναι σκόπιμο οι διευθυντές των σχολείων να καλούν τακτικά τα 15μελή συμβούλια μαθητών και τα 5μελή συμβούλια των τάξεων για να ακούν τις απόψεις τους και να τους ζητούν την συμβολή τους στην λειτουργία των σχολείων. Είναι επίσης επιθυμητό το σχολείο να εκπαιδεύει από μικρή ηλικία τους μαθητές στις αρχές της δημοκρατίας και στο πώς μπορούν να λειτουργούν οι γενικές συνελεύσεις με δημοκρατικό τρόπο.
- Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε στα 15μελή συμβούλια να εκπροσωπούνται μαθητές από όλες τις τάξεις (είτε με εκπαίδευση των μαθητών στην αξία της εκπροσώπησης συμμαθητών τους, είτε με προβλεπόμενη ποσόστωση στο συμβούλιο).
3. Διάλογος στο σχολείο
- Στα σχολεία είναι καλό να καθιερωθούν τακτικές ώρες διαλόγου και επικοινωνίας για θέματα που απασχολούν τους μαθητές στην καθημερινότητά τους. Να υπάρχει δυνατότητα να προσκαλούνται ειδικοί επιστήμονες ή απλοί πολίτες και να κουβεντιάζουν με τους μαθητές. Για μαθητές που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα επικοινωνίας με ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς.
4. Εμφάνιση
- Η εμφάνιση των μαθητών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα τους λόγω ηλικίας, προέλευσης, οικογενειακής κατάστασης κλπ και με παιδαγωγική ευαισθησία. Δεν μπορεί να γίνονται δημόσια επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση μαθητών, σε περίπτωση δε που εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι μαθητής παρεκκλίνει από τους κανόνες ευπρέπειας πρέπει να γίνεται σύσταση, αλλά και συζήτηση με τους εκπροσώπους των μαθητών. Επειδή δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να προσδιοριστούν οι έννοιες της ευπρέπειας και της κοσμιότητας, θα πρέπει να γίνεται διαρκής διάλογος και επικοινωνία στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εμφάνιση με παιδαγωγικούς τρόπους και όχι με επιβολή ποινών.
5. Προσέλευση - αποχώρηση
- Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και η αποχώρηση από αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το προβλεπόμενο ωράριο. Ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει επιείκεια στις περιπτώσεις των σχολείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή που εξυπηρετούν μαθητές που μετακινούνται από μακριά ή με δημόσιες συγκοινωνίες.
6. Πρωινή προσευχή - εκκλησιασμός
- Τα θέματα της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού πρέπει να συζητούνται με σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες αλλά και πεποιθήσεις των μαθητών. Επίσης, δεδομένου του δικαιώματος κάθε ανηλίκου να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και να επιλέγει σε ποιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει, πρέπει να αποφασίζεται με προσοχή και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και τη διαπολιτισμική σύνθεση του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού, η υποχρεωτικότητα ή μη της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού.
7. Πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εκδρομές
- Η ελεύθερη έκφραση των μαθητών, η ενίσχυση ομαδικών πολιτιστικών καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και η παρότρυνση της ομαδοσυνεργατικής μέσα και έξω από την μαθησιακή διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη σχέση των μαθητών με το σχολείο. Το θέατρο, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι σχολικές εφημερίδες, οι ηλεκτρονικές σελίδες των σχολείων χρειάζεται να ενισχύονται διαρκώς, καθώς μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά να βοηθήσουν και την άσκηση των δεξιοτήτων τους και την προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους. Η διακίνηση ιδεών όπως και εντύπων που δεν έχουν προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πρέπει να είναι ελεύθερη.
- Η συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου, που διεξάγονται εκτός σχολικού προγράμματος, προτάθηκε να είναι προαιρετική.
- Προτάθηκε επίσης να είναι προαιρετική και η συμμετοχή τους σε παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις εκτός σχολείων.
- Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και την ενεργή εκπαιδευτική συμμετοχή των μαθητών. Οι μαθητές επιθυμούν να έχουν λόγο στον σχεδιασμό και την επιλογή του περιεχομένου, του προγράμματος και των συνοδών των εκδρομών. Οι καθηγητές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να συζητούν με τους μαθητές και να λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις και τις προτάσεις των μαθητών.
- Προτάθηκε να δημιουργούνται στα σχολεία περιβαλλοντικές ομάδες που να φροντίζουν για την φροντίδα του περιβάλλοντος του σχολείου, αλλά να αναλαμβάνουν δράσεις στην κοινότητα.
8. Σχολικές εγκαταστάσεις και υποδομές
- Τα σχολικά κτίρια χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερο χρώμα, να έχουν αναρτημένες εργασίες των μαθητών και οι μαθητές να μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική τους φροντίδα. Θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα να φυλάσσονται στις τάξεις προσωπικά είδη των μαθητών (βιβλία, εκπαιδευτικά εργαλεία κ.ά.).
- Ο σχολικός κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα των μαθητών να συμβάλλουν στην διαμόρφωση και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Θέματα όπως η ακαταλληλότητα αιθουσών, η έλλειψη εργαστηρίων ή βιβλιοθηκών, ο συνωστισμός στους διαδρόμους και η πρόκληση ατυχημάτων, οι ελλείψεις προβλέψεων για την πρόσβαση των μαθητών και γονέων με αναπηρία, κ.λπ. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των μαθητών.
- Αίθουσα βιβλιοθήκης θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολείο, εξοπλισμένη με Η/Υ και με δυνατότητα χρήσης της στην διάρκεια της ημέρας (σε διαλείμματα ή σε άλλες περιπτώσεις που οι μαθητές δεν απασχολούνται σε μαθήματα).
- Κάμερες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στα προαύλια και στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο αυτό από το σχολικό συμβούλιο για την προστασία από κλοπές ή βανδαλισμούς, θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση ότι δεν λειτουργούν τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.
9. Κινητά τηλέφωνα
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα του μαθήματος πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και να τηρείται αυτή η απαγόρευση από όλους. Σε περιπτώσεις παραβίασης του κανόνα αυτού, ύστερα μάλιστα από προειδοποίηση, δεν πρέπει να επιβάλλεται η παρακράτηση του κινητού από το σχολείο. Η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τον μαθητή που κάνει χρήση του στο μάθημα, θα πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή της προβλεπόμενης κύρωσης και παράδοσής του στον μαθητή ή τον κηδεμόνα του. Πάντως, απαραίτητη είναι η ενημέρωση και ο διάλογος στους μαθητές σχετικά με την κακή χρήση των κινητών και την παραβίαση δικαιωμάτων (προσωπικότητας, προσωπικών δεδομένων των απεικονιζόμενων, κλπ).
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν επίσης την απαγόρευση χρήσης κινητών την ώρα των μαθημάτων, και να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές τους.
10. Κάπνισμα
Το κάπνισμα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους του σχολείου, ούτε από μαθητές ούτε από εκπαιδευτικούς. Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα σε επιλεγμένους προαύλιους χώρους, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους, χρειάζεται να προηγείται εκτεταμένη συζήτηση και δέσμευση όλων των μερών για την τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται.
11. Διακρίσεις και ενσωμάτωση αλλοδαπών
- Κάθε σχολείο θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την ισότιμη ενσωμάτωση των αλλοδαπών, την αποφυγή των διακρίσεων, την ενίσχυση του δικαιώματος στην διαφορετικότητα και την δημιουργία ευκαιριών έκφρασης και επικοινωνίας ανάλογα με τα πολιτισμικά στοιχεία που φέρει ο κάθε μαθητής.
- Ο στιγματισμός των μαθητών εκ μέρους των καθηγητών, είτε για λόγους συμπεριφοράς είτε για λόγους απόδοσης (καλοί – κακοί μαθητές) δεν διευκολύνει το κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης στο σχολείο και θα πρέπει να αποφεύγεται.
12. Κυρώσεις / ποινές
- Οι ποινές που προβλέπονται για τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες θα πρέπει να είναι ανάλογες των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς των μαθητών. Θα πρέπει επίσης να επιβάλλονται εφόσον έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις και εφόσον υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για συγκεκριμένες πράξεις αλλά και δυνατότητα κλιμάκωσης των ποινών.
- Τα σχολεία είναι καλό να μπορούν να προβλέπουν και άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της παραβίασης κανόνων και της πρόκλησης φθορών, όπως η αποκατάσταση των ζημιών από τους ίδιους τους μαθητές ή η δυνατότητα προσφοράς κοινωφελούς εργασίας στο σχολείο. Σκόπιμο είναι επίσης να ζητιέται και η γνώμη των εκπροσώπων των μαθητών πριν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές μπορεί να έχουν άλλες προτάσεις που μπορούν να αποτρέψουν πιο αποτελεσματικά την επανάληψη των παραβάσεων.
- Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές η επιβολή ποινών να μην συνδυάζεται με την προσβολή της αξιοπρέπειας ούτε με την δημόσια διαπόμπευση των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις. Οι επιπλήξεις είναι σκόπιμο να γίνονται κατ’ αρχήν κατ’ ιδίαν και μετά –εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση- δημόσια, και πάντοτε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών.
- Οι προβλεπόμενες κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως απειλές ή μέσα εκφοβισμού, αλλά ως συμφωνημένες συνέπειες μέσω του κανονισμού, που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του σχολείου.
- Δεν μπορεί να επιβάλλεται ως ποινή η μείωση της βαθμολογίας σε μαθήματα (δηλαδή της αξιολόγησης της απόδοσης), εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων ενός μαθητή, ούτε να χρησιμοποιείται αυτό ως απειλή.
- Δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις χωρίς διάλογο, χωρίς προγενέστερη επεξήγηση του σκοπού της επιβολής τους και χωρίς παράλληλα παιδαγωγικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της παράβασης.
- Ειδικότερα στις περιπτώσεις επιβολής της ποινής της ωριαίας αποβολής, η οποία δεν θα πρέπει να επιβάλλεται καταχρηστικά –όπως συμβαίνει πολύ συχνά στα σχολεία- πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται για τον μαθητή, και να έχει εκπαιδευτική χρησιμότητα, δηλαδή παραμονή στην τάξη ή ένταξη σε κάποια άλλη διαδικασία (π.χ. μελέτη στην βιβλιοθήκη).
13. Έκφραση παραπόνων
- Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να προβλέπεται τρόπος έκφρασης και διαδικασία συζήτησης παραπόνων για ζητήματα μη εφαρμογής του σχολικού κανονισμού ή για απαράδεκτες συμπεριφορές εκπαιδευτικών ή μαθητών.
14. Άλλα θέματα
Οι μαθητές επιθυμούν να εκφράζουν τη γνώμη τους και σε άλλα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο άμεσο αντικείμενο των σχολικών κανονισμών, όπως είναι η αξιολόγηση των βιβλίων και των χρησιμοποιούμενων παιδαγωγικών μεθόδων. Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσε τουλάχιστον να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και προτάσεων που απευθύνουν οι μαθητές προς το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της διεύθυνσης των σχολείων τους. Οι μαθητές επίσης επιθυμούν να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους.
Τέλος, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι: Η συμμετοχή των μαθητών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο βοηθάει στην απόκτηση ευθύνης, ωριμότητας και στην κοινωνική τους ευαισθητοποίηση, ώστε αφενός να γίνονται υπεύθυνοι για την τήρηση του κανονισμού ο οποίος προέκυψε με συμμετοχικές διαδικασίες, αφετέρου να εκπαιδεύονται για την ουσιαστική και υπεύθυνη συμμετοχή τους στα κοινά ως πολίτες της χώρας.
Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 130 μαθητές από 60 γυμνάσια και λύκεια, μεταξύ των οποίων και 20 μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.. Προς το παρόν ο Συνήγορος του Παιδιού δεν εκφράζει άποψη για το περιεχόμενό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις για στα ίδια θέματα, εδώ παρουσιάζεται η σύνθεσή τους
1. Γενικά για το Σχολικό Κανονισμό
- Ο σχολικός κανονισμός είναι κάτι σαν το τοπικό Σύνταγμα κάθε σχολικής μονάδας! Πρέπει να συντάσσεται ύστερα από διάλογο, ώστε να έχει γενική αποδοχή, να γνωστοποιείται σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και να αναρτάται σε δημόσιο χώρο για τη διαρκή ενημέρωση όλων.
- Δυστυχώς μέχρι σήμερα στα περισσότερα σχολεία ο κανονισμός δεν είναι γνωστός στους μαθητές -σε ορισμένα μάλιστα μπορεί και να μην υπάρχει-, ούτε προκύπτει ή εφαρμόζεται με την δική τους συμβολή.
- Ο σχολικός κανονισμός δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα των μαθητών. Πρέπει να αναφέρεται επίσης στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καθηγητών.
- Ο σχολικός κανονισμός πρέπει να εισάγει στη λειτουργία του σχολείου τις αρχές της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, της επικοινωνίας, της ισότητας, της συμμετοχής, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την εφαρμογή των κανόνων. Θα πρέπει να μας εμπνέει για την φροντίδα της καλής λειτουργίας του σχολείου, αλλά και των καθημερινών σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά παρά κατασταλτικά. Να συνδυάζεται με ένα κατάλληλο κλίμα στο σχολείο που δημιουργείται από την διεύθυνση και υποστηρίζεται από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
- Οι μαθητές ζητούν καθαρούς κανόνες στα σχολεία. Δεν έχουν αντίρρηση για την αυστηρότητα, αρκεί αυτή να πηγάζει και νομιμοποιείται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η αντίρρηση των μαθητών αφορά την αυταρχικότητα και την επιβολή της πειθαρχίας χωρίς διάλογο, χωρίς προγενέστερη ενημέρωση και νόμιμη αιτία.
- Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς θα πρέπει να διεξάγονται συζητήσεις σε όλες τις τάξεις σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού και με τις πιθανές αλλαγές του, και να γίνεται ενημέρωση των μαθητών για τις αρχές λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Οι εκπρόσωποι που εκλέγουν οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στον διάλογο μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των γονέων σχετικά με το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού.
- Όταν οι μαθητές διαφωνούν με τους καθηγητές για το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανοικτού διαλόγου και αμοιβαίας συναίνεσης πριν καταλήξει η διεύθυνση στο περιεχόμενο του.
- Οι βασικές αρχές σχολικού κανονισμού που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (2002) είναι γενικές και πολύπλοκες. Γι’ αυτό χρειάζεται σε κάθε σχολείο να αποφασίζεται συγκεκριμένα το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού, και να διατυπώνεται με τρόπο προσιτό, φιλικό και κατανοητό.
- Ο σχολικός κανονισμός πρέπει να μπορεί να αναθεωρείται, ακολουθώντας και τις αλλαγές αναγκών και αντιλήψεων στην κοινωνία και τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες κάθε σχολικής μονάδας.
- Οι μαθητές ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να είναι και οι ίδιοι συνεπείς στην τήρηση κανόνων που αφορούν όλους και να δίνουν το παράδειγμα με τη συμπεριφορά τους. Καθηγητές που καπνίζουν στους διαδρόμους του σχολείου και που απαντούν το κινητό τους τηλέφωνο στην τάξη, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ενημέρωση των μαθητών για τον συγκεκριμένο σοβαρό λόγο που επιβάλλει την παρέκκλιση από τον κανόνα, δίνουν το κακό παράδειγμα και δεν βοηθούν καθόλου στην ανάπτυξη του αλληλοσεβασμού.
2. Μαθητικά Συμβούλια
- Δυστυχώς η κοινή διαπίστωση είναι ότι ο ρόλος των μαθητικών συμβουλίων έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών και η εκλογή εκπροσώπων γίνεται χωρίς επίγνωση της σοβαρής αποστολής τους για την συμβολή στην καθημερινή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων τους.
- Οι συνελεύσεις των μαθητικών συμβουλίων πολλές φορές δεν γίνονται στην προβλεπόμενη από το νόμο τακτικότητα ή με την υπευθυνότητα που απαιτείται, ενώ δεν υποστηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να καταλήγουν σε χρήσιμες προτάσεις και αποφάσεις.
- Είναι σκόπιμο οι διευθυντές των σχολείων να καλούν τακτικά τα 15μελή συμβούλια μαθητών και τα 5μελή συμβούλια των τάξεων για να ακούν τις απόψεις τους και να τους ζητούν την συμβολή τους στην λειτουργία των σχολείων. Είναι επίσης επιθυμητό το σχολείο να εκπαιδεύει από μικρή ηλικία τους μαθητές στις αρχές της δημοκρατίας και στο πώς μπορούν να λειτουργούν οι γενικές συνελεύσεις με δημοκρατικό τρόπο.
- Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε στα 15μελή συμβούλια να εκπροσωπούνται μαθητές από όλες τις τάξεις (είτε με εκπαίδευση των μαθητών στην αξία της εκπροσώπησης συμμαθητών τους, είτε με προβλεπόμενη ποσόστωση στο συμβούλιο).
3. Διάλογος στο σχολείο
- Στα σχολεία είναι καλό να καθιερωθούν τακτικές ώρες διαλόγου και επικοινωνίας για θέματα που απασχολούν τους μαθητές στην καθημερινότητά τους. Να υπάρχει δυνατότητα να προσκαλούνται ειδικοί επιστήμονες ή απλοί πολίτες και να κουβεντιάζουν με τους μαθητές. Για μαθητές που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα επικοινωνίας με ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς.
4. Εμφάνιση
- Η εμφάνιση των μαθητών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα τους λόγω ηλικίας, προέλευσης, οικογενειακής κατάστασης κλπ και με παιδαγωγική ευαισθησία. Δεν μπορεί να γίνονται δημόσια επικριτικά σχόλια για την εμφάνιση μαθητών, σε περίπτωση δε που εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι μαθητής παρεκκλίνει από τους κανόνες ευπρέπειας πρέπει να γίνεται σύσταση, αλλά και συζήτηση με τους εκπροσώπους των μαθητών. Επειδή δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να προσδιοριστούν οι έννοιες της ευπρέπειας και της κοσμιότητας, θα πρέπει να γίνεται διαρκής διάλογος και επικοινωνία στα σχολεία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εμφάνιση με παιδαγωγικούς τρόπους και όχι με επιβολή ποινών.
5. Προσέλευση - αποχώρηση
- Η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και η αποχώρηση από αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το προβλεπόμενο ωράριο. Ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει επιείκεια στις περιπτώσεις των σχολείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή που εξυπηρετούν μαθητές που μετακινούνται από μακριά ή με δημόσιες συγκοινωνίες.
6. Πρωινή προσευχή - εκκλησιασμός
- Τα θέματα της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού πρέπει να συζητούνται με σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες αλλά και πεποιθήσεις των μαθητών. Επίσης, δεδομένου του δικαιώματος κάθε ανηλίκου να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και να επιλέγει σε ποιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει, πρέπει να αποφασίζεται με προσοχή και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και τη διαπολιτισμική σύνθεση του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού, η υποχρεωτικότητα ή μη της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού.
7. Πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εκδρομές
- Η ελεύθερη έκφραση των μαθητών, η ενίσχυση ομαδικών πολιτιστικών καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και η παρότρυνση της ομαδοσυνεργατικής μέσα και έξω από την μαθησιακή διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη σχέση των μαθητών με το σχολείο. Το θέατρο, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι σχολικές εφημερίδες, οι ηλεκτρονικές σελίδες των σχολείων χρειάζεται να ενισχύονται διαρκώς, καθώς μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά να βοηθήσουν και την άσκηση των δεξιοτήτων τους και την προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους. Η διακίνηση ιδεών όπως και εντύπων που δεν έχουν προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, πρέπει να είναι ελεύθερη.
- Η συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου, που διεξάγονται εκτός σχολικού προγράμματος, προτάθηκε να είναι προαιρετική.
- Προτάθηκε επίσης να είναι προαιρετική και η συμμετοχή τους σε παρελάσεις ή άλλες δημόσιες εκδηλώσεις εκτός σχολείων.
- Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και την ενεργή εκπαιδευτική συμμετοχή των μαθητών. Οι μαθητές επιθυμούν να έχουν λόγο στον σχεδιασμό και την επιλογή του περιεχομένου, του προγράμματος και των συνοδών των εκδρομών. Οι καθηγητές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, θα πρέπει να συζητούν με τους μαθητές και να λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις και τις προτάσεις των μαθητών.
- Προτάθηκε να δημιουργούνται στα σχολεία περιβαλλοντικές ομάδες που να φροντίζουν για την φροντίδα του περιβάλλοντος του σχολείου, αλλά να αναλαμβάνουν δράσεις στην κοινότητα.
8. Σχολικές εγκαταστάσεις και υποδομές
- Τα σχολικά κτίρια χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερο χρώμα, να έχουν αναρτημένες εργασίες των μαθητών και οι μαθητές να μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιτεχνική τους φροντίδα. Θα πρέπει να δίνεται δυνατότητα να φυλάσσονται στις τάξεις προσωπικά είδη των μαθητών (βιβλία, εκπαιδευτικά εργαλεία κ.ά.).
- Ο σχολικός κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα των μαθητών να συμβάλλουν στην διαμόρφωση και βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Θέματα όπως η ακαταλληλότητα αιθουσών, η έλλειψη εργαστηρίων ή βιβλιοθηκών, ο συνωστισμός στους διαδρόμους και η πρόκληση ατυχημάτων, οι ελλείψεις προβλέψεων για την πρόσβαση των μαθητών και γονέων με αναπηρία, κ.λπ. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των μαθητών.
- Αίθουσα βιβλιοθήκης θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολείο, εξοπλισμένη με Η/Υ και με δυνατότητα χρήσης της στην διάρκεια της ημέρας (σε διαλείμματα ή σε άλλες περιπτώσεις που οι μαθητές δεν απασχολούνται σε μαθήματα).
- Κάμερες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στα προαύλια και στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο αυτό από το σχολικό συμβούλιο για την προστασία από κλοπές ή βανδαλισμούς, θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση ότι δεν λειτουργούν τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.
9. Κινητά τηλέφωνα
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων την ώρα του μαθήματος πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και να τηρείται αυτή η απαγόρευση από όλους. Σε περιπτώσεις παραβίασης του κανόνα αυτού, ύστερα μάλιστα από προειδοποίηση, δεν πρέπει να επιβάλλεται η παρακράτηση του κινητού από το σχολείο. Η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τον μαθητή που κάνει χρήση του στο μάθημα, θα πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή της προβλεπόμενης κύρωσης και παράδοσής του στον μαθητή ή τον κηδεμόνα του. Πάντως, απαραίτητη είναι η ενημέρωση και ο διάλογος στους μαθητές σχετικά με την κακή χρήση των κινητών και την παραβίαση δικαιωμάτων (προσωπικότητας, προσωπικών δεδομένων των απεικονιζόμενων, κλπ).
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν επίσης την απαγόρευση χρήσης κινητών την ώρα των μαθημάτων, και να αποτελούν παράδειγμα για τους μαθητές τους.
10. Κάπνισμα
Το κάπνισμα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους του σχολείου, ούτε από μαθητές ούτε από εκπαιδευτικούς. Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα σε επιλεγμένους προαύλιους χώρους, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους, χρειάζεται να προηγείται εκτεταμένη συζήτηση και δέσμευση όλων των μερών για την τήρηση των αποφάσεων που λαμβάνονται.
11. Διακρίσεις και ενσωμάτωση αλλοδαπών
- Κάθε σχολείο θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την ισότιμη ενσωμάτωση των αλλοδαπών, την αποφυγή των διακρίσεων, την ενίσχυση του δικαιώματος στην διαφορετικότητα και την δημιουργία ευκαιριών έκφρασης και επικοινωνίας ανάλογα με τα πολιτισμικά στοιχεία που φέρει ο κάθε μαθητής.
- Ο στιγματισμός των μαθητών εκ μέρους των καθηγητών, είτε για λόγους συμπεριφοράς είτε για λόγους απόδοσης (καλοί – κακοί μαθητές) δεν διευκολύνει το κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης στο σχολείο και θα πρέπει να αποφεύγεται.
12. Κυρώσεις / ποινές
- Οι ποινές που προβλέπονται για τους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες θα πρέπει να είναι ανάλογες των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς των μαθητών. Θα πρέπει επίσης να επιβάλλονται εφόσον έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις και εφόσον υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για συγκεκριμένες πράξεις αλλά και δυνατότητα κλιμάκωσης των ποινών.
- Τα σχολεία είναι καλό να μπορούν να προβλέπουν και άλλες μεθόδους αντιμετώπισης της παραβίασης κανόνων και της πρόκλησης φθορών, όπως η αποκατάσταση των ζημιών από τους ίδιους τους μαθητές ή η δυνατότητα προσφοράς κοινωφελούς εργασίας στο σχολείο. Σκόπιμο είναι επίσης να ζητιέται και η γνώμη των εκπροσώπων των μαθητών πριν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές μπορεί να έχουν άλλες προτάσεις που μπορούν να αποτρέψουν πιο αποτελεσματικά την επανάληψη των παραβάσεων.
- Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές η επιβολή ποινών να μην συνδυάζεται με την προσβολή της αξιοπρέπειας ούτε με την δημόσια διαπόμπευση των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις. Οι επιπλήξεις είναι σκόπιμο να γίνονται κατ’ αρχήν κατ’ ιδίαν και μετά –εφόσον δεν υπάρχει συμμόρφωση- δημόσια, και πάντοτε με σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών.
- Οι προβλεπόμενες κυρώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως απειλές ή μέσα εκφοβισμού, αλλά ως συμφωνημένες συνέπειες μέσω του κανονισμού, που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του σχολείου.
- Δεν μπορεί να επιβάλλεται ως ποινή η μείωση της βαθμολογίας σε μαθήματα (δηλαδή της αξιολόγησης της απόδοσης), εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων ενός μαθητή, ούτε να χρησιμοποιείται αυτό ως απειλή.
- Δεν θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις χωρίς διάλογο, χωρίς προγενέστερη επεξήγηση του σκοπού της επιβολής τους και χωρίς παράλληλα παιδαγωγικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της παράβασης.
- Ειδικότερα στις περιπτώσεις επιβολής της ποινής της ωριαίας αποβολής, η οποία δεν θα πρέπει να επιβάλλεται καταχρηστικά –όπως συμβαίνει πολύ συχνά στα σχολεία- πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται για τον μαθητή, και να έχει εκπαιδευτική χρησιμότητα, δηλαδή παραμονή στην τάξη ή ένταξη σε κάποια άλλη διαδικασία (π.χ. μελέτη στην βιβλιοθήκη).
13. Έκφραση παραπόνων
- Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να προβλέπεται τρόπος έκφρασης και διαδικασία συζήτησης παραπόνων για ζητήματα μη εφαρμογής του σχολικού κανονισμού ή για απαράδεκτες συμπεριφορές εκπαιδευτικών ή μαθητών.
14. Άλλα θέματα
Οι μαθητές επιθυμούν να εκφράζουν τη γνώμη τους και σε άλλα θέματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο άμεσο αντικείμενο των σχολικών κανονισμών, όπως είναι η αξιολόγηση των βιβλίων και των χρησιμοποιούμενων παιδαγωγικών μεθόδων. Τα ζητήματα αυτά θα μπορούσε τουλάχιστον να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και προτάσεων που απευθύνουν οι μαθητές προς το Υπουργείο Παιδείας, μέσω της διεύθυνσης των σχολείων τους. Οι μαθητές επίσης επιθυμούν να βρεθεί τρόπος να συμμετέχουν και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους.
Τέλος, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι: Η συμμετοχή των μαθητών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο σχολείο βοηθάει στην απόκτηση ευθύνης, ωριμότητας και στην κοινωνική τους ευαισθητοποίηση, ώστε αφενός να γίνονται υπεύθυνοι για την τήρηση του κανονισμού ο οποίος προέκυψε με συμμετοχικές διαδικασίες, αφετέρου να εκπαιδεύονται για την ουσιαστική και υπεύθυνη συμμετοχή τους στα κοινά ως πολίτες της χώρας.
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Διάλογος για την Παιδεία
Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μπαμπινιώτης, στο τέλος της συνεδρίασης, επισήμανε ότι ο εθνικός διάλογος εισέρχεται στην πιο ουσιαστική του φάση, αφού δόθηκαν κατευθύνσεις στην επιτροπή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις προτάσεις που θα υποβάλει σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο.
Όπως όλα δείχνουν, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, συμφωνούν σε λιγότερα μαθήματα, λιγότερη ύλη για τους μαθητές, αλλά πιο ουσιαστική, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ερωτηθείς για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε ότι στόχος είναι η ελεύθερη πρόσβαση, αλλά μακροπρόθεσμα, και μόνον όταν είναι έτοιμα τα Πανεπιστήμια να δεχθούν τόσους φοιτητές όσοι και οι υποψήφιοι. Σε αυτή τη φάση θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν για ένα νέο εξεταστικό σύστημα, δικαιότερο και πιο αξιοκρατικό.
Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα γίνει στις 11 Μαΐου
Πέμπτη 23 Απριλίου 2009
Όποιος μασάει τσίχλα έχει υψηλότερους βαθμούς στα Μαθηματικά
Η είδηση είναι από το σοβαρό Ρόιτερ παρακαλώ και προσέξτε τη:
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη που μας πέρασε ότι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να ενισχύσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις στους εφήβους.
Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ απαγορεύουν τη συνήθεια αυτή γιατί οι μαθητές συχνά κολλάνε τις τσίχλες τους στα θρανία και τις καρέκλες.
Ωστόσο, ομάδα επιστημόνων υπό τον Κρεγκ Τζόνστον της Ιατρικής Σχολής του Baylor College στο Χιούστον, διαπίστωσε ότι οι μαθητές εκείνοι που μασάνε τσίχλες στη διάρκεια του μαθήματος των Μαθηματικών είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μετά από 14 εβδομάδες και καλύτερους βαθμούς στο τέλος του τριμήνου σε σχέση με τους μαθητές εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλα.
Σύμφωνα με την Τζιλ Λεβίλ, διευθύντρια του επιστημονικού ινστιτούτου Wrigley, που χρηματοδότησε και την έρευνα, πολλοί απ΄όσους μασάνε τσίχλα απάντησαν ότι αυτό τους βοηθάει να παραμένουν συγκεντρωμένοι.
Τετάρτη 22 Απριλίου 2009
Κάθε σχολείο και ψυχολόγο μετά το τραγικό συμβάν στη σχολή του ΟΑΕΔ
Το σχολείο του μέλλοντος δεν είναι δυνατόν να μην έχει έναν ψυχολόγο ξεκαθάρισε ο υπ. Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τραγικό συμβάν στη σχολή του ΟΑΕΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αυτό το τραγικό συμβάν στη σχολή του ΟΑΕΔ. Βέβαια, δεν είναι άμεσα δική σας αρμοδιότητα, ωστόσο το παιδί προήλθε από ένα Λύκειο που και εκεί είχε πρόβλημα. Έχετε την πίστη ότι πρέπει να μπούνε ψυχολόγοι στα σχολεία, όμως την ίδια πίστη είχαν και οι προκάτοχοί σας αλλά δεν έγινε τίποτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα γιατί πολλές φορές ένα ποτήρι δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο μισοάδειο αλλά πρέπει να το βλέπουμε και μισογεμάτο. Με αυτό εννοώ ότι, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου, στη χώρα μας ευτυχώς, ακόμη και σήμερα σε καμία βαθμίδα -ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη, ούτε στην Τρίτη- δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχα εγκληματικά φαινόμενα. Αυτό που είναι κάτι θετικό για την χώρα μας και πρέπει να επισημαίνεται. Δεύτερον, αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία, έστω και αν κάποιο παιδί έδειξε αδυναμία διαχείρισης μίας ερωτικής απογοήτευσης και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, δεν πρέπει να ευαισθητοποιείται. Βεβαίως, η ευαισθητοποίηση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όταν η κρίση περάσει και οι οικονομικές συγκυρίες το επιτρέψουν, θα πρέπει να δούμε -και στο πλαίσιο του διαλόγου το έχω θέσει προς συζήτηση- ότι ένα σχολείο του μέλλοντος δεν είναι δυνατόν να μην έχει έναν ψυχολόγο. Όχι μόνο για να βοηθά τα παιδιά και να ενισχύει τις δεξιότητες που μπορεί να έχουν, είτε για τα καλλιτεχνικά είτε για να βρουν τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά μπορεί να είναι και αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας εκεί που πράγματι η εκπαιδευτική κοινότητα τον χρειάζεται ή το ζητά. Άρα κατά τη δική μας εκτίμηση, το σχολειό του μέλλοντος έχει ένα κέντρο ψυχολογικής στήριξης, ενίσχυσης και αρωγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έχετε βέβαια τους συμβουλευτικούς σταθμούς κ. Υπουργέ να τους ενισχύσετε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα προφανώς έχουμε τους συμβουλευτικούς σταθμούς και οφείλουμε να τους ενισχύουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε κι έναν στόχο για το μέλλον.
Ρεπορτάζ: esos.gr
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αυτό το τραγικό συμβάν στη σχολή του ΟΑΕΔ. Βέβαια, δεν είναι άμεσα δική σας αρμοδιότητα, ωστόσο το παιδί προήλθε από ένα Λύκειο που και εκεί είχε πρόβλημα. Έχετε την πίστη ότι πρέπει να μπούνε ψυχολόγοι στα σχολεία, όμως την ίδια πίστη είχαν και οι προκάτοχοί σας αλλά δεν έγινε τίποτα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα γιατί πολλές φορές ένα ποτήρι δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο μισοάδειο αλλά πρέπει να το βλέπουμε και μισογεμάτο. Με αυτό εννοώ ότι, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου, στη χώρα μας ευτυχώς, ακόμη και σήμερα σε καμία βαθμίδα -ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη, ούτε στην Τρίτη- δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχα εγκληματικά φαινόμενα. Αυτό που είναι κάτι θετικό για την χώρα μας και πρέπει να επισημαίνεται. Δεύτερον, αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία, έστω και αν κάποιο παιδί έδειξε αδυναμία διαχείρισης μίας ερωτικής απογοήτευσης και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, δεν πρέπει να ευαισθητοποιείται. Βεβαίως, η ευαισθητοποίηση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όταν η κρίση περάσει και οι οικονομικές συγκυρίες το επιτρέψουν, θα πρέπει να δούμε -και στο πλαίσιο του διαλόγου το έχω θέσει προς συζήτηση- ότι ένα σχολείο του μέλλοντος δεν είναι δυνατόν να μην έχει έναν ψυχολόγο. Όχι μόνο για να βοηθά τα παιδιά και να ενισχύει τις δεξιότητες που μπορεί να έχουν, είτε για τα καλλιτεχνικά είτε για να βρουν τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά μπορεί να είναι και αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας εκεί που πράγματι η εκπαιδευτική κοινότητα τον χρειάζεται ή το ζητά. Άρα κατά τη δική μας εκτίμηση, το σχολειό του μέλλοντος έχει ένα κέντρο ψυχολογικής στήριξης, ενίσχυσης και αρωγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έχετε βέβαια τους συμβουλευτικούς σταθμούς κ. Υπουργέ να τους ενισχύσετε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα προφανώς έχουμε τους συμβουλευτικούς σταθμούς και οφείλουμε να τους ενισχύουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε κι έναν στόχο για το μέλλον.
Ρεπορτάζ: esos.gr
Τρίτη 21 Απριλίου 2009
Παρασκευή 17 Απριλίου 2009
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
Διακοπές Πασχαλινές
Η πιο ωραία μέρα για τα παιδιά είναι η Παρασκευή πριν του Λαζάρου. Τα σχολεία κλείνουν για δυο εβδομάδες. Δεν είναι τόσο η προσμονή του Πάσχα, αν κι αυτή έχει την αξία της όταν βρίσκεται κανείς εκτός των Αθηνών και μπορεί να το αντιληφθεί. Αλλά και στην πόλη, δεν έχει κανείς το πρωινό ξύπνημα και τις υποχρεώσεις του σχολείου. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Καλές διακοπές παιδιά!
Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Αυξάνονται της ανάγκης τα θρανία
Από την “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 7/4/2009
Οι ανισότητες στην εκπαίδευση και ο ταξικός τους χαρακτήρας δεν είναι είδηση αλλά ο κανόνας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια.
Κι όμως, μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο. Εχει αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα, προειδοποιεί μεγάλη συγκριτική έρευνα της ΓΣΕΕ (2005-2008) και θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Σημειωτέον, από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ προετοιμασίας για τις πανελλαδικές, τα 170 πήγαν χαμένα (αποτυχόντες) ενώ όσοι συνεχίσουν την προσπάθεια θα ξοδέψουν άλλα 114 εκατ. ευρώ (είτε για δεύτερη προσπάθεια είτε για κολέγια, ΙΕΚ, εξωτερικό).
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι οι ανισότητες στην εκπαίδευση εξακολουθούν να είναι ταξικές και δυστυχώς διευρύνονται», τόνισε ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ), της ΓΣΕΕ, χθες, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Χωρίς να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη και εσωτερικά δομημένη στρατηγική» επισήμανε ο γραμματέας εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ, Μιχάλης Κουρουτός, «τα όποια μέτρα επιλεγούν για να εξωραΐσουν την εικόνα, θα διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες κι ακόμα χειρότερα θα πλήττουν πάντα τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους, γεγονός που ναρκοθετεί τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την κοινωνική συνοχή της χώρας».
Προς επίρρωσιν των απογοητευτικών εκτιμήσεων, ο «χάρτης» των επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά περιοχή. Ιδιος όπως όλη την προηγούμενη τετραετία, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικός αν ληφθεί υπόψη το νέο σύστημα που ετοιμάζεται για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως σημειώνει και ο ειδικός αναλυτής της ΓΣΕΕ, Νίκος Παΐζης, επισημαίνοντας τις μεγάλες αδυναμίες των υποβαθμισμένων οικονομικά περιοχών αλλά και των ευάλωτων, όπως είναι οι τουριστικές νησιωτικές περιοχές, εξίσου προβληματικές όχι μόνο ως προς την εκπαίδευση αλλά και ως προς την αντιμετώπιση της τωρινής και όποιας μελλοντικής οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, από τη σύνθεση των δεικτών πρόσβασης της τετραετίας 2005-2008 προέκυψε ότι σταθερά κάτω από την πανελλήνια μέση τιμή βρίσκονται:
* Περιοχές με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, κλιμακούμενη αποβιομηχάνιση, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (κυρίως Θράκη αλλά και εντός Αττικής, όπως οι δυτικές περιοχές και Πειραιάς).
* Αλλά και περιοχές με υψηλό ποσοστό απασχολούμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις.
Στον αντίποδα, βρίσκονται όπως πάντα οι:
* περιοχές με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας,
* αλλά και καθαρά αγροτικές περιοχές, όπου η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί αν όχι τη μόνη, από τις λίγες καλές ευκαιρίες ζωής.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι καταλυτικά: από τις 58 διευθύνσεις δευτεροβάθμιας στις τελευταίες θέσεις του δείκτη πρόσβασης εκτός από τη Ροδόπη και την Ξάνθη περιλαμβάνονται οι Κέρκυρα, Σάμος, Ευρυτανία, Χαλκιδική, Κυκλάδες, Δυτική Αττική, Φλώρινα.
Αντίθετα, στις πρώτες θέσεις είναι: Β’ διεύθυνση Αθήνας, Χίος, Καρδίτσα, Α’διεύθυνση Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Αρκαδία, Σέρρες, Αν. Ατική, Τρίκαλα, Ιωάννινα κ.ά.
Η συνολική εικόνα, ωστόσο, δεν προκαλεί αισιοδοξία. Ενας στους τρεις μένει εκτός τριτοβάθμιας. Από τους 33.762 απόφοιτους που δεν εισήχθησαν, οι 25.108 δεν υπέβαλαν μηχανογραφικό (74,4%) ενώ οι 8.654 ενώ υπέβαλαν δεν πέτυχαν. Αξιοσημείωτο, ότι από όσους δεν υπέβαλαν μηχανογραφικό το 8% είχε βαθμό πρόσβασης πάνω από 10.
Το μείζον: Σε 10 νομούς, ένας στους 2 αποτυγχάνει και αναζητεί ή άλλες λύσεις (ΙΕΚ, κολέγια, εξωτερικό αλλά και δεύτερη ευκαιρία) ή θέση στην αγορά εργασίας με μόνο το απολυτήριο λυκείου.
Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
Ξανά τα σπάμ “χτύπησαν” το Blog μας
Δεν ξέρω τεχνολογικά πώς γίνεται αυτό και απορώ που συνεχίζουν να το κάνουν. Τι άραγε να επιδιώκουν; Απλά μας βάζουν σε κόπο να διαγράφουμε τις σαχλαμάρες τους. Δείτε την τελευταία «φουρνιά» που είχαμε στις 8/4/2009:
«I am very pleased with your blog, i howp you will update it soon», «Websites like yours are an excellent source of information for new and experienced users alike», «Fantastic, Great Improvement, Keeping Working Hard, Wow», «re-read this latest entry. i think it’s seriously time to throw in the towell», «A word vomit explosion!!! I’m glad to hear about that», «A word vomit explosion!!! I’m glad to hear about that», «i like your space», «Thanks so very much for taking your time to create this very useful and informative site. I have learned a lot from your site. Thanks!! I think you have done an excellent job with your site. I will return in the near future», «You are so totally right (write!)», «Know that feeling all too well!», «You still write on here! Thanks :)», «A word vomit explosion!!! I’m glad to hear about that», «Thanks so very much for taking your time to create this very useful and informative site. I have learned a lot from your site. Thanks!! I think you have done an excellent job with your site. I will return in the near future».
Όποιος γνωρίζει έναν τρόπο για να σταματήσουμε αυτό το κακό ας μου το πεί… Θα βοηθήσει πολύ…
Σάββατο 4 Απριλίου 2009
Φωτογραφίες από την εκδρομή
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009
Στην Ερέτρια εκδρομή τα παιδιά μας
Ολοήμερη εκδρομή σήμερα για τα παιδιά του σχολείου μας στην Ερέτρια της Εύβοιας. Από χθες άρχισε η προετοιμασία. Να ετοιμαστούν σάντουιτς, μικρομεζέδες, νερό, χυμοί… Βέβαια η Ερέτρια δεν είναι και στην άλλη μεριά του κόσμου, αλλά πώς να το κάνουμε, η εκδρομή είναι εκδρομή…Και όλοι την περιμένουν πώς και πώς… Καλά να περάσετε παιδιά!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)