Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Ξανά ο φορητός υπολογιστής για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου

Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που το ακούσαμε, να τώρα και λεπτομέριες.

Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού (ναι, υπάρχει τέτοια στην Ελλάδα του άρπα κόλλα…) ανακοίνωσε ότι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα διαθέσει στους μαθητές της Α΄τάξης ένα κουπόνι αξίας 450 ευρώ για την αγορά υπολογιστή με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Στις ελάχιστες προδιαγραφές φορητού υπολογιστή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, συγκαταλέγεται το βάρος του (ώς 1,5 κιλά) ή οθόνη τουλάχιστον 10 ιντσών, ο επεξεργαστής που θα πρέπει να “τρέχει” με πάνω από 1,3 Ghz. Πρέπει επίσης να διαθέτει μνήμη τουλάχιτον 1 GB και σκληρό δίσκο χωρητικότητας, τουλάχιστον 160 GB.

Ο μαθητικό φορητός υπολογιστής θα είναι netbook, όπως είναι γνωστός στην αγορά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν αρκετά μοντέλα που πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που εχουν τεθεί.

Μακάρι να καλωσορίσουμε ένα σωστό μέτρο στα σχολεία και να το δούμε να υλοποιείται. Τα σημερινά νέα παιδιά ξέρουν ήδη πάρα πολλά πράγματα πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και ελπίζουμε το κουπόνια να επεκταθεί και για τα παιδιά των άλλων τάξεων του Γυμνασίου κατ’ αρχήν και του Λυκείου αργότερα.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Μια αξέχαστη θεατρική βραδιά


Ήταν ένα ξεχωριστό βράδυ χθες στο ανοιχτό θέατρο Κολωνού όπου η Θεατρική Ομάδα του “Πολύτροπου Τέχνης” έπαιξε με είσοδο ελεύθερη για τους κατοίκους του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων την παράσταση “Μπαμπάδες με Ρούμι”.


Ανθρώπινες καταστάσεις εκπληκτικά ερμηνευμένες από τα παιδιά της Θετρικής Ομάδας του “Πολύτροπου Τέχνης”.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Πήραμε τους βαθμούς, το σχολείο έκλεισε…


Μια τελευταία ματιά στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου…


Την Παρασκευή πήραμε τους βαθμούς. Μια τελευταία ματιά στο σχολείο, μια κουβέντα με την υποδιευθύντρια κ. Γκόγκα που είναι θεσμός πια στο 54 Γυμνάσιο και φύγαμε για… διακοπές.

Έγιναν και τα τυπικά. Μια υπογραφή στην καρτέλα του μαθητή και η εγγραφή του στη δευτέρα τάξη…

Επιστροφή το Σεπτέμβρη, παρέα και με άλλους φίλους που θα έρθουν με τα παιδιά τους να μοιραστούμε εμπειρίες…

Μια τελευταία ματιά στον πίνακα ανακοινώσεων με τα ονόματα των παιδιών που παραπέμπονται στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για κάποια μαθήματα… Ένας χαιρετισμός σε φίλους παλιούς από την εποχή της Ειρήνης και με τον έλεγχο προόδου παραμάσχαλα στο δρόμο να συνεχίσουμε το τρέξιμο της μέρας που δεν είναι και λίγο στην καθημερινότητά του…

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τέλος σχολικής χρονιάς



- ΤΕΛΕΙΩΣΕ η σχολική χρονιά κι ακόμα να το συνειδητοποιήσω!

- Εμένα θα το πεις; Βλέπω το παιδί στο σπίτι και του βάζω θερμόμετρο για τα δέκατα. Νομίζω πως είναι άρρωστο.

- Πάει κι αυτό, Βαγγελίστρα μου. Πάει, τέλειωσε, είναι πίσω μας!

- Πίσω μας, πίσω μας, πίσω μας, πίσω μας!

- Γιατί το επαναλαμβάνεις;

- Για να το εμπεδώσω!

- Ο γιος σου;

- Ζει! Η κόρη σου;

- Δεν θυμάται! Από την κούραση των εξετάσεων είναι σαν ζόμπι το πουλάκι μου.

Προχτές πήρε μια σοκολάτα, έβγαλε το χαρτί, πέταξε τη σοκολάτα στο καλάθι κι έφαγε το περιτύλιγμα!

- Εμένα ο δικός μου μπήκε στην ντουλάπα να κατουρήσει κι αναρωτιόταν πού πήγε ο καμπινές!

- Από το άγριο χάραμα μέχρι τη μαύρη νύχτα, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, μαθήματα, ασκήσεις, επαναλήψεις, κεφάλαια, χρονολογίες, ονόματα, διευθύνσεις, πλανήτες, αστεροειδείς, χημικοί τύποι, ημίτονα, συνημίτονα, ελάχιστοι κοινοί πολλαπλάσιοι, άλατα, οξέα, αμινοξέα, συντακτικό… όλα ένα τουρλουμπούκι στο μυαλό τους.

- Και στο καπάκι να αρπάζονται η Αντιγόνη με τον Κρέοντα μαλλί με μαλλί για τον οικογενειακό τάφο!

- Μια στα τόσα, τηλεφωνούσε καμιά φίλη της. Να ρωτήσει κάτι για τα μαθήματα δηλαδή! Όχι για να βρεθούν, να πουν καμιά σαχλαμάρα, να πάνε ένα σινεμά, να πάρουν μια ανάσα, μια εισπνοή, ΤΟΝ ΔΙΑΙΡΕΤΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ!

- Α πα πα, τέτοιες κραιπάλες δεν τις επιτρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα…

- Διαλυμένα τα μανάρια μου. Φωνή δεν έβγαινε απ΄ το λαρύγγι τους. Σήκωνα το ακουστικό, άκουγα μια τεράστια παύση κι έδινα το τηλέφωνο στο παιδί. Παρέδιδα το ένα ερείπιο στο άλλο! Πώς συνεννοούνταν μες στη μούγκα, απορώ και εξίσταμαι.

- Η σιωπή των Αμνών!

- Με την Παιδεία ως Χάνιμπαλ Λέκτορ!

- Στο δε άγχος να μην επεκταθώ!

- Άγχος! «Θα γράψω καλά, θα πέσουν τα SΟS, θα λύσω την άσκηση, θα μείνω σε μάθημα, θα πάρω τη βάση, θα είναι εύκολα, θα είναι μανίκι, θα προλάβω να τελειώσω»;

- Το άγχος πλέον δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια. Τύπου «αγάπη, μίσος, φιλοπονία, φυγοπονία» και τα ρέστα παγωτό! Το άγχος έχει αποκτήσει υπόσταση στερεού σώματος. Το βλέπεις, το αγγίζεις, το μυρίζεις, μπορείς να το κόψεις με το μαχαίρι!

- Το νευρικό τους σύστημα κουτουλάει στους τοίχους…

- Εμένα θα μου πεις; Που είναι μες στις γούβες τα ντουβάρια μου;

- Ήθελα να ΄ξερα οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας, τι διάολο άκληροι όλοι τους; Αυτοί παιδιά δεν έχουν;

- Και να έχουν, δεν τα βλέπουν ποτέ. Είναι πολύ απασχολημένοι να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα!

- Πάντως δεν φταίει μόνο το σύστημα. Είναι και κάτι γονείς μπουμπούκια…

- Ολάνθιστα! Αντί να βάζουν πάνω απ΄ όλα την ψυχική ισορροπία των παιδιών τους, τα μετατρέπουν σε μπακαλόγατους. Με το τεφτέρι να υπολογίζουν βαθμούς και μέσους όρους. Διότι ως γνωστόν, σ΄ αυτή τη ζωή διαπρέψανε μόνο όσοι έχουν απολυτήριο από 18 και πάνω! Από 18 και κάτω πουλάνε εμφιαλωμένα στα φανάρια!

- Κι όλα αυτά γιατί; Για να ψάχνουν στα κορνιζάδικα σε ποιο πλαίσιο θα βάλουν αργότερα το πανεπιστημιακό δίπλωμα. Θα ρίξω εγώ το παιδί μου στα αγχολυτικά για το πρώτο τυχόν συνημίτονο!

- Πάντως στο σχολείο παίρνουν εφόδια, δεν μπορείς να πεις!

- Όχι, δεν μπορώ πω! Εγώ προχθές το σοτάρισα το εφόδιο και το έσβησα με κόκκινο κρασί, αλλά μου άρπαξε λίγο στο ψήσιμο. Δεν με παρατάς κι εσύ, λέω εγώ; Που θα πάει το παιδί μου να ψάξει για δουλειά και στο ίντερβιου θα το ρωτήσουνε, τι; Ποια είναι τα υπεροξειδιοσώματα;

- Το ΄χω, το ΄χω: Τα υπεροξειδιοσώματα είναι μικρά σφαιρικά κυστίδια που περιβάλλονται από στοιχειώδη μεμβράνη και περιέχουν οξειδωτικά ένζυμα που βοηθούν διάφορες μεταβολικές εργασίες. Ενώ τα λυσοσώματα περιέχουν υδρολυτικά ένζυμα που βοηθούν στην πέψη μεγαλομοριακών ουσιών ενδοκυτταρικής ή εξωκυτταρικής προέλευσης που έχουν εισβάλει στο κύτταρο με τη διαδικασία της ενδοκύττωσης!

- ΟΚ, σε πήρανε στο Δημόσιο!

- Τουλάχιστον πάει η χρονιά! Αρχίζουν οι διακοπές.

- Όχι για όλους. Στις δυο τελευταίες τάξεις του λυκείου, τα παιδιά τον πάνε ακατούρητο όλο τον Ιούλιο. Από φροντιστήριο σε φροντιστήριο τρέχουν μέσα στους πέντε καύσωνες.

- Και μετά λέμε: «Περίεργο πράγμα… Σαν μια επιθετικότητα του βγαίνει του παιδιού».

- Η εφηβεία.

- Και η μαλακία. Όχι των παιδιών! Των «μεγάλων». Που είναι τόσο δα μικροί!

- Καλές- λέμε τώρα- διακοπές!

- Και καλό- λέμε τώρα- καλοκαίρι!


Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ ela@ath.forthnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ της 20 Ιουνίου 2009

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

2008-2009, τέλος σχολικής χρονιάς


Σήμερα το μεσημέρι τα παιδιά του σχολείου μας «έδωσαν» το τελευταίο μάθημα, για τη φετινή σχολική χρονιά 2008-2009. Και τώρα είναι ελεύθερα να απολαύσουν το καλοκαίρι που έχουν μπροστά τους!

Με μια μικρή… αναστολή ως την ερχόμενη Παρασκευή που θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου.

Τότε που θα έρθουν να εισπράξουν τους κόπους μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς που φέτος έφυγε σαν αέρας.

Αλλά μήπως έτσι δε φεύγει η ζωή και δεν το παίρνουμε «είδηση» για πότε μεγαλώσαμε και μπήκαμε στις ευθύνες;

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Οι γονείς στην παγίδα των ανταλλαγμάτων

«Πέρνα εσύ στο πανεπιστήμιο και από μένα ό,τι θες! » είναι μια κοινότοπη φράση πολλών γονέων. Η γκάμα των υπεσχημένων παροχών είναι πολύ ευρεία: από αυτοκίνητο, χρήματα ή υπερατλαντικά ταξίδια έως τα κλειδιά του εξοχικού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η νοοτροπία των ανταλλαγμάτων πηγάζει από την πάγια αντίληψη για την αξία της πανεπιστημιακής μόρφωσης. Οικογένειες κάθε κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, που έχουν βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, δελεάζουν τους αγχωμένους εφήβους υποσχόμενοι ό,τι αυτοί ονειρεύονται.

«Πάνω από το 40% των γονέων πέφτουν σε αυτή την παγίδα», σημειώνει καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο των νοτίων προαστίων. Οι διακοπές με την παρέα το καλοκαίρι -με δημοφιλέστερους προορισμούς τη Μύκονο και την Πάρο- έχουν καθιερωθεί. Ετσι, τα «δώρα» είναι συνήθως αυτοκίνητα, ταξίδια στο εξωτερικό -σε σχολεία των βορείων προαστίων η Νέα Υόρκη αποτελεί τον «άσο» στο μανίκι των γονέων- πολυτελή πάρτι, εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις στο εξωτερικό (Rally, Champions League) αλλά και παροχή περισσότερων ελευθεριών, όπως η ενοικίαση γκαρσονιέρας στο κέντρο της Αθήνας. «Να μην ταλαιπωρείται το παιδί να κατεβαίνει από τον Αγιο Στέφανο στην Πολυτεχνειούπολη!» λέει στην «Κ» μητέρα υποψηφίου, που ήδη ψάχνει το κατάλληλο διαμέρισμα. Και οι ακρότητες δεν έχουν τέλος…

«Ενας πατέρας λίγο πριν από τις Πανελλήνιες πήρε το καινούργιο αυτοκίνητο, το πάρκαρε έξω από το σπίτι, άφησε το κλειδί πάνω στο τραπέζι του σπιτιού και είπε: Αυτό θα είναι δικό σου, αφού περάσεις…», θυμάται η ψυχολόγος κ. Εύα Τριανταφυλλίδου, που ειδικεύεται στα προβλήματα παιδιών και εφήβων. «Με το να φορτώνουν, όμως, οι γονείς το παιδί με υποσχέσεις, το αγχώνουν, υποτιμούν την αξία του και τη σημασία της προσπάθειας. Το διαπαιδαγωγούν έτσι, ώστε να λειτουργεί μόνο με υλικά ανταλλάγματα χωρίς να επιδιώκει τη δική του ικανοποίηση», υπογραμμίζει.

Είναι δε εντυπωσιακό, ότι είναι οι ίδιοι οι γονείς που επιμένουν στα δώρα και όχι τα παιδιά. «Η διάθεση προσφοράς τις περισσότερες φορές προέρχεται από τον εγωισμό των γονέων, καθώς θεωρούν ότι η αποτυχία του παιδιού εκθέτει τους ίδιους. Ετσι, την ”εξαγοράζουν”», εξηγεί η κ. Τριανταφυλλίδου.

Αρχίζει από νωρίς
Απ’ ό,τι φαίνεται μάλιστα η τακτική αυτή αρχίζει από νωρίς. «Ηδη από το δημοτικό υπήρχαν «ταρίφες»: ρολόι, αν γίνεις σημαιοφόρος, Barbie αν πάρεις δεκάρια σε όλα τα μαθήματα» λέει στην «Κ» μητέρα δύο παιδιών, 11 και 16 ετών. «Οι γονείς που τάζουν και υπόσχονται δεν ξεκινούν αυτή την τακτική στις Πανελλήνιες. Μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το μοτίβο «“τι θα μου κάνεις, αν σου το κάνω;” με το οποίο διαιωνίζονται οι αμοιβαίοι εκβιασμοί».

Οσο, όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν, παύουν να εντυπωσιάζονται εύκολα. «Ηδη από την Γ΄ Γυμνασίου κάποιοι μαθητές έρχονται στο σχολείο με μηχανάκι!», σχολιάζει καθηγήτρια σε δημόσιο σχολείο στα Πατήσια. Το σύστημα του καρότου και του λαγού μερικές φορές είναι αποτελεσματικό. «Συνήθως, συναντώ τέτοιες τακτικές σε οικογένειες πολύ αδύναμων μαθητών, που χρησιμοποιούν το αντάλλαγμα ως έσχατη λύση, για να κινητοποιήσουν το παιδί» λέει στην «Κ» η κ. Μπαρμπέρη, καθηγήτρια φιλόλογος στην Ιόνιο Σχολή.

Ομως, η εποχή των ισχνών αγελάδων διαφοροποιεί τα «έθιμα» της ελληνικής οικογένειας. «Φέτος, λόγω κρίσης, η αγορά αυτοκινήτου δεν συζητείται από τις οικογένειες. Ακόμα, τα περισσότερα παιδιά σχεδιάζουν διακοπές σε φιλικά σπίτια», παρατηρεί ο κ. Ζυγόπουλος, καθηγητής φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Εξάλλου, οι παροχές των γονιών είναι ανάλογες του τόπου διαμονής. «Στα μέρη μας, τα παιδιά το καλοκαίρι βοηθούν τους γονείς τους στις ελιές ή τους ακολουθούν στην οικοδομή» λέει στην «Κ» εκπαιδευτικός στη Λακωνία. «Για τα παιδιά εδώ το μεγαλύτερο δώρο είναι η ίδια η επιτυχία σε ένα ΑΕΙ, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν σε μια μεγαλύτερη πόλη και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους».

«Το λάθος της οικογένειας είναι ότι επιβραβεύει την επιτυχία και όχι την προσπάθεια», καταλήγει ο κ. Ζυγόπουλος .«Ο γιος μου είχε εκφράσει την επιθυμία για ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο πάρτι» λέει στην «Κ» η Μ.Σ. «θα το οργανώσουμε, όχι ως επιβράβευση ή αντάλλαγμα, αλλά για να «ξεδώσει» μετά από το στρες μιας ολόκληρης χρονιάς και να έχει μια όμορφη ανάμνηση από την αποφοίτησή του».


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 18/6/2009
Της Ιωαννας Φωτιαδη

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Η γιορτή στα 144-163 δημοτικά


Μπορεί τα δικά μας παιδιά να είναι ακόμα στις εξετάσεις τους (κουράγιο παιδιά δύο μαθήματα έμειναν και τέλος) αλλά δίπλα μας στα σχολεία, τα δημοτικά, οι γιορτές για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς 2008- 2009 συνεχίζονται…


Ζωντανά συγκροτήματα στη σκηνή και ένα προαύλιο που μέχρι τις 2 τα ξημερώματα ήταν γεμάτο από μουσικές ροκ και λαϊκών τραγουδιών…


Τα παιδιά, αλλά και οι μαγάλοι τα καταχάρηκαν. Μπράβο παιδιά, πάντα τέτοια!

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αποχαιρετισμός στο 146 δημοτικό


Η τελευταία φετινή γιορτή στο 146 δημοτικό. Υστερα αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές!

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Κάτι πολύ όμορφο στη γειτονιά μας


Αλλη μια όμορφη γιορτή στα σχολεία της γειτονιάς μας… Αν μπορούμε ας πάμε. Σαν ένα μικρό διάλειμμα με τα παιδιά μας που συνεχίζουν κι’ αυτή την εβδομάδα τις εξετάσεις τους…

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Υπέροχη η γιορτή στα 146 - 62 δημοτικά




Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη γιορτή αποχαιρετισμού. Την κάνουν κάθε χρόνο οι δύο Σύλλογοι Γονέων των δημοτικών σχολείων και συμμετέχουν όλα τα παιδιά που παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες του Σαββάτου, όλο το χρόνο.

Nα πάμε αν μπορούμε

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Παιδιά από αυτά τα σχολεία θα έρθουν εδώ του χρόνου






Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στα 146 - 62 Δημοτικά Σχολεία θα κάνουν τη γιορτή αποχαιρετισμού στο σχολείο τους. Να πάμε να τα χειροκροτήσουμε. Κάποια από αυτά του χρόνου θα είναι κοντά μας…

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Διαβάστε την εφημερίδα της γειτονιάς


Διαβάστε μια πολύ ενδιαφέρουσα εφημερίδα που βγαίνει από δημοτικά σχολεία της περιοχής μας αλλά δεν είναι… ακριβώς σχολική. Πατήστε ΕΔΩ για να τη δείτε σε αρχείο PDF.

Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού δικαιώματος κατά την ψηφοφορία της 7ης Ιουνίου 2009 για την ανάδειξη των με

Αθήνα 4-05-2009 Αριθ. Πρωτ. : 16380/538

ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 40, Ταχ. Κώδικας : 101 82 – Αθήνα, Telefax : 210 5295186
Πληροφορίες : Δ. Πανταζίδου, Τηλέφωνο : 210 5295203

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του Εκλογικού δικαιώματος κατά την ψηφοφορία της 7ης Ιουνίου 2009 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

΄Εχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος σε συνδυασμό μΆ αυτές του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1180/1981 «περί εκλογής αντιπροσώπων εις τη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και άλλων τινών διατάξεων» (ΦΕΚ 188/Α).
2.Τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 106 και της παρ.2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 96/2007 «Κωδικοποίηση σ΄ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (ΦΕΚ 116/Α).
3.Τις διατάξεις του άρθρου μόνου Π.Δ.50/2009 (ΦΕΚ 64/Α) «Ορισμός ημέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας και της διάρκειας αυτής για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
4.Τις διατάξεις του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 98/Α), όπως ισχύουν σήμερα.
5.Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν.1558/1985, που προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν.2081/1992 (ΦΕΚ 154/Α) και αντικαταστάθηκε με την παρ.2α του άρθρου 1 του Ν.2469/1997 (ΦΕΚ 38/Α), όπως ισχύουν σήμερα.
6.Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 368/89 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163/Α), όπως ισχύουν σήμερα.
7.Τις διατάξεις του Π.Δ/τος 372/95 «Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας» (201/Α).
8.Το αριθμ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.18.20/1651/οικ.11524/4.5.2009 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών.
9.Την αριθ.80072/31-12-2007 Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (ΦΕΚ 1/Β.2008)
10.Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της Απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
1.- Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου 2009 .
2.- Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:


Α.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1)

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σου τα δίνω όλα, εκτός από την ελπίδα

Eξι μήνες μετά τον άγριο Δεκέμβρη, οι έφηβοι γίνονται ξανά πρωτοσέλιδο, αυτή τη φορά με αφορμή τις Πανελλήνιες. Ηταν βατά τα θέματα, ήταν δύσκολα, τι ποσοστά επιτυχίας προβλέπονται; Σαν να δίνει εξετάσεις ολάκερη η κοινωνία.

«Πώς έγραψες, παιδάκι μου;», μας ρωτούσαν κάποτε οι γονείς μετά τις εξετάσεις ή το διαγώνισμα.

Καλά, καλούτσικα, έτσι κι έτσι, ήταν συνήθως η απάντηση – ποτέ «χάλια τα πήγα». Και αφού μας καθησύχαζαν, «δεν πειράζει, θα γράψεις καλύτερα στα επόμενα μαθήματα», κοίταζαν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Χωρίς να το επιδιώκουν, μάς άφηναν χώρο, μάς επέτρεπαν να αυτονομηθούμε.

Για «γονείς ελικόπτερα» που υπερίπτανται πάνω από τα παιδιά τους, για «νηπιοκρατία», για «φονικό γονικό σφιχταγκάλιασμα», για «υπεργονεϊκότητα» (overparenting) μιλούν σήμερα εκπαιδευτικοί και κοινωνιολόγοι. Καλός γονιός δεν είναι αυτός που αγαπά, μαλώνει και «ορμηνεύει», το παιδί, αλλά ο «ψαγμένος», αυτός που ασχολείται διαρκώς μαζί του, που από πολύ νωρίς κάνει τη σωστή έρευνα αγοράς και του προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα συμβάλουν στην ταχεία και «ποιοτική» ανάπτυξή του. Θα πάει το βρέφος για μασάζ, θα προμηθευτεί τη συσκευή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του, θα αγοράσει τα ντιβιντί «Βaby Mozart» και «Baby Beethoven» που απευθύνονται ακόμα και σε βρέφη τριών μηνών. Αργότερα θα αναζητήσει το καλό ωδείο, σχολείο, φροντιστήριο, θα επιτηρεί διαρκώς το παιδί μέσω του κινητού τηλεφώνου (αν διαθέτει και GPS τόσο το καλύτερο), θα το προφυλάσσει από υπαρκτούς και φανταστικούς κινδύνους, θα του προσφέρει εμπειρίες, ερεθίσματα και ευκαιρίες για «δημιουργική απασχόληση», θα το τυλίξει με εκατοντάδες γεύσεις, ρούχα, παιχνίδια, γκατζετάκια, ντιβιντί. Ομως τα παιδιά που γίνονται το επίκεντρο του γονεϊκού σύμπαντος, προσγειώνονται άσχημα όταν διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στον σχολικό και φιλικό μικρόκοσμό τους.

«Ασε το παιδί να κλάψει, θα μάθει». Τα παιδιά μαθαίνουν και μέσα από τις μικρές ήττες, τις αποτυχίες και την απόρριψη, τη στέρηση κάποιων πραγμάτων και την αναμονή, μέσα από την επίγνωση ότι τα ίδια είναι κομμάτι του κόσμου και όχι ότι ο κόσμος τούς ανήκει ή μάλλον ότι όλα τα «μολ» του κόσμου τούς ανήκουν. Από τη μια τα υπερπροστατεύουμε και τα φορτώνουμε με εξωσχολικές υπερωρίες, μπαλώνοντας τα κενά της δημόσιας παιδείας, και από την άλλη τα παραδίδουμε στα νύχια της αγοράς, τα προετοιμάζουμε να γίνουν το πολυπόθητο «δυναμικό νεανικό κοινό» των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Πολλοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν τα παιδιά σε μια άτσαλη τεχνητή ενηλικίωση, όπως έδειξε μια έρευνα σε γυμνάσια και λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης. Οπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα «Προβλήματα εφηβικής ηλικίας», που οργανώθηκε πρόσφατα από μια επιτροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, περίπου το 50% των 15χρονων έχουν ήδη ολοκληρωμένες ερωτικές σχέσεις, ενώ διαρκώς μειώνεται η ηλικία κατά την οποία αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ και να δοκιμάζουν εξαρτησιογόνες ουσίες (15,5 είναι ο πανελλήνιος μέσος όρος).

Στον επόμενο Δεκέμβρη, που κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα ξεσπάσει, ξανά θα κραυγάζουμε «να ακούσουμε τους νέους». Μόνο που οι νέοι μάς ακούν και όταν δεν τους μιλάμε. Ακούν τους φόβους και τις ψευδαισθήσεις μας, πατούν στην ίδια κινούμενη άμμο όπου πατάμε κι εμείς. Ανατριχιαστικά σωστή φαίνεται η παρατήρηση μιας Αμερικανίδας ψυχολόγου: «Ισως το να στερούμε από τα παιδιά τη θετική ματιά, την ελπίδα για το μέλλον είναι η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσουν οι γονείς σε βάρος τους». Και να ’ταν μόνο οι γονείς…

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 24/5/2009
Tης Mαριαννας Tζιαντζη

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

H OΛΜΕ καταγγέλλει τις εργολαβίες για τον καθαρισμό των σχολείων

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε καταγγείλει την απαράδεκτη διάταξη του αρ.36 του ν.3699/08 που ψηφίστηκε με αιφνιδιαστική τροπολογία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η διάταξη αυτή αφορά στην πρόσληψη ιδιωτικών συνεργείων – εταιρειών καθαρισμού για τον καθαρισμό των σχολείων. Είχαμε ζητήσει την απόσυρσή της, γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο προωθείται η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στο χώρο της παιδείας αλλά και παράλληλα αντιτίθεται στις παιδαγωγικές αρχές.
Η κυβέρνηση όμως, που επιμένει στην εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, παραδίνοντας ολοένα και περισσότερα τμήματα των δημόσιων υπηρεσιών και της δημόσιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες, προχωρεί τώρα και στην υλοποίηση του νόμου ορίζοντας τον ΟΣΚ ως εργοδότη, ανάδοχο εργολάβο τις Σχολικές Επιτροπές και δυνητικούς υπεργολάβους του εργολάβου νομικά ή φυσικά πρόσωπα!!
Η κατάπτυστη σύμβαση της ντροπής που κατάρτισε ο ΟΣΚ:
α) ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών (συνεργεία) στο χώρο της Καθαριότητας των Σχολείων, στην κατεύθυνση που χάραξαν οι εργοδότες της Κ. Κούνεβα,
β) θεσμοθετεί και επίσημα πλέον, με κρατική σφραγίδα, καθεστώς εργασιακής δουλείας του 18ου αιώνα, αφαιρώντας πλήρως τα όποια εναπομείναντα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καθαριστριών των δημοσίων σχολείων.
Απαιτούμε:
• Να καταργηθούν το άρθρ.36 του ν.3699/08, οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και να αποσυρθεί άμεσα η Σύμβαση του ΟΣΚ
• Να μείνουν έξω από τα Δημόσια σχολεία οι εργολάβοι καθαρισμού.
• Να δοθούν, τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αναδρομικά όλες οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων και τα ένσημα που τους οφείλονται.
• Να υπάρξει άμεσα πλήρης, δίκαιη και νόμιμη κατοχύρωση όλων των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των καθαριστριών, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των Δημοσίων Σχολείων.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

AΛΛAΞE TON KOΣMO: TO ‘XEI ANAΓKH


Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;
Ποιο γιατρικό θα ‘ταν πολύ πικρό
για τον ετοιμοθάνατο;
Tι βρωμιά δε θα ‘κανες
τη βρωμιά για να τσακίσεις;
Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα
καταδεχόσουν να το κάνεις;
Ποιος είσαι;
Bυθίσου στο βούρκο
αγκάλιασε το φονιά, όμως
άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη.
(Στο τέλος του έργου, ο Xορός συμπληρώνει:)

Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

Μπέρτολντ Μπρεχτ

(1898-1956)
(Aπό το θεατρικό έργο «H απόφαση» -
Die Massnahme -, 1930).

Να προσέχουμε για να έχουμε

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

H μπαλάντα του κυρ Μέντιου


Δε λυγάνε τα ξεράδια
και πονάνε τα ρημάδια!
Κούτσα μια και κούτσα δυο
της ζωής το ρημαδιό!

Mεροδούλι, ξενοδούλι!
Δέρναν ούλοι: αφέντες, δούλοι,
ούλοι: δούλοι, αφεντικό
και μ’ φήναν νηστικό.

Tα παιδιά, τα καλοπαίδια,
παραβγαίνανε στην παίδεια
με κοτρόνια στα ψαχνά,
φούχτες μύγα στ’ αχαμνά!

Aνωχώρι, Κατωχώρι,
ανηφόρι, κατηφόρι,
και με κάμα και βροχή,
ώσπου μου ‘βγαινε η ψυχή.

Eίκοσι χρονώ γομάρι
σήκωσα όλο το νταμάρι
κι’ έχτισα, στην εμπασιά
του χωριού, την εκκλησιά.

Kαι ζευγάρι με το βόδι
(άλλο μπόι κι’ άλλο πόδι)
όργωνα στα ρέματα
τ’ αφεντός τα στρέμματα.

Kαι στον πόλεμ’ “όλα για όλα”
κουβαλούσα πολυβόλα
να σκοτώνωνται οι λαοί
για τ’ αφέντη το φαϊ.

Kαι γι’ αυτόνε τον ερίφη
εκουβάλησα τη νύφη
και την προίκα της βουνό,
την τιμή της ουρανό!

Aλλά εμένα σε μια σφήνα
μ’ έδεναν το Μαη το μήνα
στο χωράφι το γυμνό
να γκαρίζω, να θρηνώ.

Kι’ ο παπάς με την κοιλιά του
μ’ έπαιρνε για τη δουλειά του
και μου μίλαε κουνιστός:
“Σε καβάλησε ο Χριστός!

Δούλευε για να στουμπώσει
όλ’ η Χώρα κι’ οι καμπόσοι.
Μη ρωτάς το πώς και τί,
να ζητάς την αρετή!
-Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου!
-Ντράπου! Τις προγόνοι ντράπου!
-Αντραλίζομαι!… Πεινώ!…
-Σούτ! θα φας στον ουρανό!”

Kι’ έλεα: όταν μιαν ημέρα
παρασφίξουνε τα γέρα,
θα ξεκουραστώ κι’ εγώ,
του θεού τ’ αβασταγό!

Kι’ όταν ένα καλό βράδυ
θα τελειώσει μου το λάδι
κι’ αμολήσω την πνοή
(ένα πουφ είν’ η ζωή),

H ψυχή μου θε να δράμη
στη ζεστή αγκαλιά τ’ Αβράμη,
τ’ άσπρα, τ’ αχερένια του
να φιλάει τα γένια του!

Γέρασα κι’ ως δε φελούσα
κι’ αχαϊρευτος κυλούσα,
με πετάξανε μακριά
να με φάνε τα θεριά.

Kωλοσούρθηκα και βρίσκω
στη σπηλιά τον Αι-Φραγκίσκο:
“Χαίρε φως αληθινόν
και προστάτη των κτηνών!

Σώσε το γέρο κύρ Μέντη
απ’ την αδικιά τ’ αφέντη,
συ που δίδαξες αρνί
τον κύρ λύκο να γενή!

Tο σκληρόν αφέντη κάνε
από λύκο άνθρωπο κάνε!…”
Μα με την κουβέντα αυτή
πόρτα μου ‘κλεισε κι’ αυτί.

Tότενες το μαύρο φίδι
το διπλό του το γλωσσίδι
πίσω από την αστοιβιά
βγάζει και κουνάει με βιά:

“Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι’ οι ραγιάδες απ’ τα ουράνια,
μα θεοί κι’ όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ.

Aν το δίκιο θες, καλέ μου,
με το δίκιο του πολέμου
θα το βρης. Οπου ποθεί
λευτεριά, παίρνει σπαθί.

Mη χτυπάς τον αδερφό σου-
τον αφέντη τον κουφό σου!
Και στον ίδρο το δικό
γίνε συ τ’ αφεντικό.

Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Αν ξυπνήσεις, μονομιάς
θα ‘ρτη ανάποδα ο ντουνιάς.

Kοίτα! Οι άλλοι έχουν κινήσει
κι’ έχ’ η πλάση κοκκινήσει
κι’ άλλος ήλιος έχει βγη
σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη.


ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
(1884-1974)

Θυμηθείτε αυτό το τηλεφωνικό νούμερο

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Και τώρα διαγωνίσματα…


Το πρόγραμμα των εξετάσεων όπως το κατέγραψαν οι μαθητές στα τετράδιά τους. Καλή επιτυχία! Από την ερχόμενη Τρίτη αρχίζουν τα δύσκολα…

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ένα μουσικό αντίο


Γεμάτο το αμφιθέατρο του σχολείου στην αποχαιρετιστήρια συναυλία.


Μια πιο γενική άποψη της αίθουσας που έγινε η γιορτή.


Η καθηγήτρια που παρουσίασε τη γιορτή του 54 Γυμνασίου.


Ο καθηγητής μουσική κ. Λιαπάτης με τα παιδιά του στη σκηνή.


Στο 54 Γυμνάσιο η μουσική «τρέχει» στο αίμα τους. Είναι και ο εξαιρετικός καθηγητής κ. Λιαπάτης που καθοδηγεί σωστά τα παιδιά. Και η αποχαιρετιστήρια γιορτή για τη φετινή σχολική χρονιά δεν μπορεί παρά να είχε νότες, μουσικές, γνωστά τραγούδια.

Και του χρόνου να είμαστε καλά και να κάνουμε περισσότερα πράγματα με τη συνεργασία του Συλλόγου Καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων.


Η πρώην πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δεν έλεγε να αφήσει το μικρόφωνο…

Εκθεση βιβλίου στο 146 Δημοτικό

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Χρόνια πολλά μαμά!


Θυμηθείτε τη σήμερα μ’ ένα μπουκέτο λουλούδια!

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Να πάμε όλοι αν μπορούμε


Εντάξει, κλείνουν τα σχολεία και τα παιδιά ετοιμάζονται για εξετάσεις, αλλά η ενεργός συμμετοχή στα κοινά είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής…

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Μας αφορά κι εμάς…


Πρόκειται για μια κινητοποίηση των κατοίκων της διπλανής μας γειτονιάς. Και υπ’ αυτήν την έννοια μας αφορά άμεσα..

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Καλό μήνα να έχουμε


Με ένα υπέροχο μαγιάτικο στεφάνι φτιαγμένο από τα χέρια δικών μας ανθρώπων καλωσορίζουμε το Μάη.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος


Έκθεση βιβλίουστο Ζάππειο από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 17 Μα’ί’ου. Λειτουργεί τις καθημερινές από τις 5:30 μ.μ. μέχρι τις 10:30 μ.μ., ενώ τις Κυριακές και τις αργίες από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 10:30 μ.μ.

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Πείτε κι εσείς τη γνώμη σας


Ο καθένας, μπορεί να συμβάλει σε έναν υπεύθυνο, εποικοδομητικό διάλογο. Δεν φτάνει μόνο να κάνουμε κριτική επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα.

Αν έχουμε δικές μας θέσεις, απόψεις, ιδέες, προτάσεις μπορούμε να μπούμε ΕΔΩ και να τις κάνουμε. Είναι το επίσημο Blog του υπουργείο Παιδείας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το παρακολουθούν αυτοί που το έφτιαξαν…

Με τη συμμετοχή μας κάνουμε τα σχόλια μας καλύτερα και πιο χρήσιμα. Δοκιμάστε το. Τι έχετε να χάσετε;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κυριακή 26 Απριλίου 2009