Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Διαδικασία ψηφοφορίας- Ανακήρυξη υποψηφίων-Αποτελέσματα εκλογών













Αντιγράφουμε από το επίσημο site του υπουργείου Παιδείας πώς γίνονται οι εκλογές στους Συλλόγους Γονέων:

1. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των Δ.Σ. και των εκπροσώπων είναι μυστική.

2. Οι Γ.Σ. πριν από την έναρξη των εργασιών τους, εκλέγουν το όργανο που κατά το καταστατικό, θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψήφων, την κατανομή των ψήφων και τη σύνταξη των σχετικών πρακτικών ανάδειξης των εκλεγέντων.

3. Εφόσον δεν έχει ιδρυθεί σωματείο ή δεν προβλέπεται από το καταστατικό, η Γ.Σ. ορίζει τριμελή εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των σχετικών εκλογών και των λοιπών συναφών προς αυτές διαδικασιών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό. Κατά την ψηφοφορία όμως πρέπει να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών της σχολικής μονάδας.
Οι γονείς έχουν μία ψήφο ο καθένας ανεξάρτητα από πόσα παιδιά εκπροσωπούν.
Οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι δύο φορές, με τις ίδιες προϋποθέσεις απαρτίας του προηγουμένου εδαφίου, εφόσον δεν ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το ως άνω ποσοστό των μαθητών. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται και μετά την τρίτη επανάληψη των εκλογών η εκπροσώπηση του ενός τρίτου των μαθητών του σχολείου, το Δ.Σ. θεωρείται ότι εκλέγεται νομίμως, αλλά ο σύλλογος δεν συμμετέχει στη Σχολική Επιτροπή και στο Σχολικό Συμβούλιο, ούτε εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, το Δ.Σ. του συλλόγου μπορεί να αποφασίσει την επαναπροκήρυξη των εκλογών, για την επίτευξη των προϋποθέσεων απαρτίας του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής εντός των νομίμων προθεσμιών.

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά τη διαπίστωση της απαρτίας της Γ.Σ., μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λαμβάνει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, της διαπίστωσης της ταυτότητας των ψηφοφόρων και της νομιμοποίησης αυτών ως εκλογέων.

5. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εν λόγω εφορευτική επιτροπή, προβαίνει στην καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων και εφόσον στις εκλογές κατατίθενται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια
- Kαθορίζει το εκλογικό μέτρο, διαιρώντας το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Εφόσον κατά την διαίρεση αυτή προκύψει κλάσμα, δεν λαμβάνεται υπόψη.
- Kαθορίζει τον αριθμό των θέσεων που καταλαμβάνει κάθε συνδυασμός στο Δ.Σ., διαιρώντας τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός, με το εκλογικό μέτρο.
- Mεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίδιο ή μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα.
- Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από τις θέσεις που του ανήκουν, καταλαμβάνει το πολύ τόσες θέσεις, όσοι είναι και οι υποψήφιοί του.
- Οι θέσεις που μένουν αδιάθετες σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγουμένων περιπτώσεων, κατανέμονται από μία στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία θέση και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
- Οι θέσεις που μένουν ακόμα αδιάθετες, κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, από μία θέση. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση ενώπιον της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εφόσον οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει σταυρούς προτίμησης μέχρι το 40% των εκλεγομένων και οι θέσεις του Δ.Σ. κατανέμονται με βάση τον αριθμό των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος. Εφόσον το 40% των εκλεγομένων αντιστοιχεί σε δεκαδικό αριθμό, από 0,5 και άνω στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη μονάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου