Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009
Κυβερνητικές «εξετάσεις» στην Παιδεία
Το εξεταστικό είναι θέμα κομβικό στην κυβερνητική διαδρομή της Ν.Δ. Ήταν το αντικείμενο του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή μετά τις εκλογές του 2004, υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία της για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β’ Λυκείου. Θεωρείται πιθανόν το εξεταστικό να δώσει τίτλο και στο τελευταίο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες.
Η Παιδεία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του κυβερνώντος κόμματος, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις των πολιτών σε ερωτήματα που έθεσε η MRB για λογαριασμό του ΕΤ.Κ. Οι 3 στους 4 (ποσοστό 74,8%) δήλωσαν δυσαρεστημένοι όταν ρωτήθηκαν τόσο για το «επίπεδο παιδείας» των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και για το «επίπεδο προετοιμασίας» των φοιτητών για την αγορά εργασίας (ποσοστό δυσαρεστημένων 76,4%).
Το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών δεν διαφοροποιείται σημαντικά αναλόγως με τις κομματικές προτιμήσεις τους. Πάνω από 70% είναι οι δυσαρεστημένοι μεταξύ των ψηφοφόρων και των δύο μεγάλων κομμάτων (70,8% οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και 79,3% του ΠΑΣΟΚ). Τα ποσοστά δυσαρέσκειας εκτινάσσονται έως και 90% στις νεαρές ηλικίες (18-24) και μειώνονται έως και 58,2% στις ηλικίες άνω των 65.
Με τις «αγριεμένες» νεαρές ηλικίες ανέλαβε να επικοινωνήσει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε ήδη στίγμα τακτικής μεταβαίνοντας αιφνιδίως στο 3ο Γενικό Λύκειο Πειραιά την ώρα του δεύτερου διαλείμματος την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη την ημέρα το Λύκειο δεν έκανε άλλο μάθημα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μάζεψε περίπου 300 μαθητές και μέχρι το σχόλασμα απαντούσε στις ερωτήσεις τους.
Το σκηνικό θα επαναληφθεί πολλές φορές στο προσεχές μέλλον. Το χρονοδιάγραμμα, όπως και το πλαίσιο διεξαγωγής του διαλόγου για την Παιδεία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλαν δύο αρμόδιοι υπουργοί, ο τέως και ο νυν, εκκρεμεί να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση, ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς εξετάζουν το σενάριο να διαρκέσει ο διάλογος για το νέο λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση περίπου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο η κυβέρνηση θα καταλήξει σε «ένα σύστημα με λιγότερη πίεση», όπως το είχε προσδιορίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
Η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές -είτε με μορφή νομοσχεδίου είτε απλώς προσχεδίου- με την προσδοκία να δελεάσει τον πληθυσμό των γονέων των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Το πιο νωρίς που μπορεί να εγκαινιαστεί το όποιο νέο σύστημα πρόσβασης είναι το 2012. Δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φέτος φοιτούν από τη Γ’ Γυμνασίου και κάτω.
Της Γιούλη Μανώλη από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της 18/1/2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου