Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Διαμαρτυρία για το περιβάλλον έξω από το δημαρχείο της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διάσωση του πράσινου στην Αθήνα πραγματοποιείται αύριο από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο καλεί τους πολίτες και τα κινήματα πόλης της Αθήνας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, έξω από το δημοτικό συμβούλιο στο παλιό δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά.

Αφορμή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αποτελούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων και οι επιθέσεις που δέχτηκαν η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Mall στο Βοτανικό».

«Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι η μεγάλη και συντονισμένη επίθεση που δέχεται το περιβάλλον και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι με τις ευλογίες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δημάρχου και επιχειρηματιών» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και θα διαρκέσει αρκετές ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις 8 το βράδυ.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Λύκειο στα πρότυπα του Μπακαλορεά


Η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για την αλλαγή στο λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά τα ειωθότα, με τρόπο αμήχανο και με στόχευση κυρίως επικοινωνιακή. Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι αναγκαίο να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για το πιο κρίσιμο διαρθρωτικό πρόβλημα της κοινωνίας και της οικονομίας που είναι το εκπαιδευτικό.

H συζήτηση για τις αλλαγές στο λύκειο και όσα αφορούν το τρίγωνο γνώση- έρευνα- καινοτομία είναι συνεπώς επιβεβλημένη και λόγω της διαρκούς κρίσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος και επειδή συνδέεται με τις αλλαγές που είναι αναγκαίες στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Κανείς δεν έχει όμως το δικαίωμα να παίζει με τα νεύρα των παιδιών και με την αγωνία των οικογενειών τους.

Θεωρώ, λοιπόν, υποχρέωσή μου, πρωτίστως ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και γονιός και δευτερευόντως ως ενεργός πολιτικός, να διατυπώσω καθαρά τις θέσεις μου γύρω από την ουσία του θέματος:

Είναι κατ΄ αρχάς ορθό να εστιάζουμε την προσοχή μας στο λύκειο και να επιδιώκουμε τη μετατροπή του σε αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα από απλό προθάλαμο των εισαγωγικών εξετάσεων. Η αλλαγή στο λύκειο θα επηρεάσει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο στο γυμνάσιο και το δημοτικό όσο και στο ίδιο το πανεπιστήμιο. Είναι όμως απολύτως εσφαλμένο να αναζητούμε ένα «πρωτότυπο» ελληνικό σύστημα. Υπάρχουν διεθνώς καταξιωμένα συστήματα που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη, μέσα σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον που επιδιώκει την κινητικότητα και βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών συστημάτων.

Τάση μείωσης
Η προσθήκη ενός ακόμη «προπαρασκευαστικού» έτους πριν από την εισαγωγή στα ΑΕΙ επιμηκύνει τον συνολικό χρόνο σπουδών, όταν διεθνώς επικρατεί η τάση μείωσης του ελάχιστου χρόνου σπουδών πριν από την έξοδο στην αγορά εργασίας (πρώτο πτυχίο τριετούς φοίτησης). Το προπαρασκευαστικό έτος δημιουργεί μία επιπλέον βαθμίδα χωρίς σαφή ταυτότητα. Είναι άλλο ένα «μεταλυκειακό» έτος και άλλο ένα πρώτο πανεπιστημιακό έτος που πιστώνει τον φοιτητή με έναν αριθμό εξαμηνιαίων μαθημάτων.

Η θέση μου είναι ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να διακριθεί σε δύο φάσεις: την πρώτη θα την αποτελεί το τετραετούς φοίτησης γυμνάσιο και τη δεύτερη το διετούς φοίτησης, κολεγιακού χαρακτήρα, λύκειο που πρέπει να οργανωθεί κατά τα πρότυπα του διεθνούς απολυτηρίου (Ι.Β).

Το διετές λύκειο επιτρέπει στον μαθητή να ασχολείται με μικρό αριθμό (όχι μεγαλύτερο των έξι) μαθημάτων και να τα προσεγγίζει με τρόπο τελείως διαφορετικό από τον σημερινό: με σεμιναριακού τύπου μαθήματα, πρωτόλειες έρευνες και εργασίες, κάτι που θα οδηγεί και σε άλλου τύπου εξετάσεις, βασισμένες στην κριτική σκέψη και την ικανότητα σύνθεσης.

Η φυσιογνωμία του νέου λυκείου σε συνδυασμό με τη νέα νοοτροπία των εξετάσεων θα επηρεάσει αυτομάτως και το γυμνάσιο και το δημοτικό. Ο καθορισμός των ελαχίστων δεξιοτήτων που πρέπει να καλύπτει το παιδί τελειώνοντας το δημοτικό και το γυμνάσιο (βαθμός γνώσης και ικανότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας, επίπεδο γνώσης δύο τουλάχιστον ξένων γλωσσών, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ικανότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο κ.ο.κ.) θα αναπροσανατολίσει πλήρως τη λειτουργία του σχολείου.

Το απολυτήριο του νέου λυκείου, στο οποίο μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες καθηγητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, θα οδηγεί στα ΑΕΙ όλους τους αποφοίτους. Για όλους υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όχι όμως και σε όλα τα τμήματα πρώτης προτίμησης, όταν αυτά είναι υψηλής ζήτησης και άρα υψηλής βαθμολογίας (π.χ. ιατρικά, νομικά, αρχιτεκτονικά, παιδαγωγικά). Γι΄ αυτό πρέπει ταυτοχρόνως να εγκαθιδρυθεί ένα διαφανές, ευέλικτο και ορθολογικό σύστημα ενδοπανεπιστημιακής κινητικότητας από τμήμα σε τμήμα, μέσα στο ίδιο ή και σε διαφορετικά ΑΕΙ, στο οποίο θα μετέχουν όσοι έχουν αποκτήσει ήδη τη φοιτητική ιδιότητα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα
Όλα αυτά προϋποθέτουν όμως ένα εκπαιδευτικό κίνημα, με την ενεργό συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει τίποτα το ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι ευτυχώς πολλά τα παραδείγματα εμπνευσμένων δασκάλων και καθηγητών. Είναι πολλοί οι προσοντούχοι εκπαιδευτικοί που χάνονται μέσα στη χλωμή πραγματικότητα του σχολείου. Σίγουρα μπορούμε να συγκροτήσουμε την αναγκαία κρίσιμη μάζα. Αρκεί να διαμορφωθεί το κλίμα πολιτικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης που απαιτείται. Γι΄ αυτό η πολιτική αλλαγή είναι κεφάλαιο της εκπαιδευτικής αλλαγής.

Από ΤΑ ΝΕΑ της 31/1/2009

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Μάθε, παιδί μου, δράματα…

ΟΧΙ ΟΤΙ το κείμενο που ακολουθεί έχει καμιά μεγάλη σημασία. Έτσι κι αλλιώς με το μπάχαλο που επικρατεί στον χώρο της Παιδείας οι υπουργοί μπαινοβγαίνουν από συρόμενες πόρτες: Φύγε συ, έλα συ. Το γεγονός ότι όλο αυτό το αλαλούμ το πληρώνουν τα παιδιά μας ΣΗΜΕΡΑ και θα το βρούνε μπροστά τους ΑΥΡΙΟ, ποσώς απασχολεί τους ψηφοθήρες της μαύρης συμφοράς.

Ζούμε σε μια χώρα με βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Μια χώρα με μέγιστους πεζογράφους και ποιητές. Γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχει στη διδακτέα- λέμε τώρα!- ύλη το μάθημα της Λογοτεχνίας.

Το μάθημα αυτό επισήμως είναι η εισαγωγή του παιδιού στον μαγικό κόσμο των γραμμάτων. Ανεπισήμως είναι μια συνειδητή μεθόδευση που οδηγεί τον μαθητή να μισήσει θανάσιμα κάθε μορφή γραπτού λόγου. Και λέω «συνειδητά», διότι σαφώς και συμφέρει παρόμοια καθεστώτα ο σκοταδισμός, η άγνοια, η αμάθεια και- ακόμα χειρότερα- η ημιμάθεια. Και πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Πολύ απλά: Μετατρέπουμε το μαγευτικό ταξίδι της ψυχής και του νου σε μια αργή, βασανιστική διαδρομή προς στα κάτεργα.

Και για να μην το ρίξουμε και πολύ στο θεωρητικό σαββατιάτικα, θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα τυχαία παραδείγματα. Ορισμένες εμπειρίες γονιών και μαθητών για να συνεννοηθούμε (τουλάχιστον)

μεταξύ μας.

1 . Σε τάξη της Β΄ Γυμνασίου βάζουν εργασία για τον Καβάφη. Ο γιος γυρίζει σπίτι και μιλάει με τον πατέρα του. Ακολουθεί η καταγραφή του γεγονότος από τον πατέρα:

«Μου λέει ο γιος μου:

- Η καθηγήτρια μας διάβασε το ποίημα του Καβάφη και μας εξήγησε τι έλεγε!

- Τι άλλο σας είπε; Gια το πού, πώς έζησε…

- Όχι.

- Τι έργα έγραψε;

- Όχι!

- Τίποτα ονόματα άλλων ποιημάτων του;

- Όχι!

- Κάτι άλλο για τη ζωή του;

- Τσου!

- Και πότε σας είπε ότι ήταν «έτσι;» (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: «Ομοφυλόφιλος»)

- Πριν χτυπήσει το κουδούνι (το πιο σωστό timing) και οι συμμαθητές μου τον κορόιδευαν π@@@@η. Κι εγώ το είπα μια-δυο φορές, να σου πω την αλήθεια…

- Είσαι σίγουρος για όσα είπες παραπάνω, μήπως ξέχασες να μου πεις κάτι; Για τη ζωή του, τι έργα έγραψε, πού μπορείτε να διαβάσετε για τον Καβάφη, μήπως σας είπε στο άλλο μάθημα θα ξαναμιλήσουμε γι΄ αυτόν;

- Όχι!

Και συμπληρώνει ο πατέρας που τον έχουν ζώσει τα μαύρα φίδια πλέον. Πώς θα γίνει άραγε το επόμενο μάθημα; Κάπως έτσι: «Και τώρα θα μιλήσουμε για τη Σαπφώ! Λέγεται πως ήταν λεσβία. Τώρα μπορείτε να βγείτε για διάλειμμα, τέλειωσε το μάθημα!».

2. Σε 10χρονα παιδιά, στην Δ΄ τάξη Δημοτικού έβαλαν να αποστηθίσουν (ό,τι πρέπει για να μισήσεις ένα ποίημα) και να αναλύσουν το «Παιδί με το γρατζουνισμένο γόνατο» του Ελύτη. Να αποκωδικοποιήσουν λοιπόν τα μικρά παιδάκια στίχους του τύπου:

Βαθιά-βαθιά ο αστείος περίπατος του σπάρου, ψηλά-ψηλά της εκκλησίτσας το καπέλο και πέρα-πέρα ένα βαπόρι με φουγάρα κόκκινα.

(Είδες το κύμα των φυτών όπου έπαιρνεν η πάχνη, το πρωινό λουτρό της το φύλλο της φραγκοσυκιάς, το γεφυράκι στη στροφή του δρόμου αλλά και τ΄ αγριοχαμόγελο.

Σε μεγάλους χτύπους δέντρων.

Σε μεγάλα λιοστάσια παντρειάς εκεί που στάζουν από τα ζουμπούλια δάκρυα.

Εκεί που ανοίγει ο αχινός τους γρίφους του νερού, εκεί που τ΄ άστρα προμηνούν τη θύελλα).

3. Στην Α΄ Γυμνασίου έβαλαν να διαβάσουν τα παιδιά τα Απομνημονεύματα της Πηνελόπης Δέλτα.

Εννοείται ότι η Δέλτα τούς ήταν παντελώς άγνωστη- άρα και παντελώς αδιάφορη.

Γιατί να καίγεσαι για τη ζωή ενός συγγραφέα που δεν έχεις διαβάσει ποτέ ούτε ένα βιβλίο του; Γιατί να σε νοιάζει αν ο μπαμπάς στην Αλεξάνδρεια ήταν καταπιεστικός και ο αδελφός της ο Αντώνης (ο Τρελλαντώνης) εσωστρεφής και παράξενος;

ΠΗΓΕ Η μητέρα στο σχολείο και τους ρώτησε προσπαθώντας να καταλάβει τη (μη) λογική του εγχειρήματος:

- Τους βάλατε τα απομνημονεύματα της Δέλτα;

- Μάλιστα!

- Τι ξέρουν για την πεζογράφο;

- Τους είπαμε ότι είναι πολύ σημαντική μορφή των γραμμάτων.

- ΠΡΙΝ τη ζωή της, τους δώσατε να διαβάσουν κάποιο μυθιστόρημά της; Π.χ. τον Τρελλαντώνη ή τον Μάγκα που είναι εξαιρετικά αναγνώσματα γι΄ αυτήν την ηλικία;

- Όχι!

- Εμένα όλο αυτό γιατί μου κάνει ως ο ακριβέστερος ορισμός του σουρεαλισμού;

- Ναι, σωστό αυτό, αλλά ξέρετε δεν προβλέπεται από την ύλη…

- Και τι προβλέπεται από την ύλη; Να διαβάσουμε την αυτοβιογραφία κάποιας που δεν έχουμε διαβάσει πριν τα βιβλία της;

- Τι να σας πω, έχετε απόλυτο δίκιο…

Η μητέρα πήρε το δίκιο της κι έφυγε…

Αυτά είναι ελάχιστα από τα παραδείγματα που δείχνουν τα χάος το απροσμέτρητον. Και για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως όλες αυτές τις εργασίες δεν τις κάνουν τα παιδιά. Οι γονείς τις κάνουν. Οι γονείς βαθμολογούνται. Το ζητούμενο δηλαδή είναι «ποιος μπαμπάς γράφει την καλύτερη εργασία, ποια μαμά τη χειρότερη».

Και φυσικά τα παιδιά μας μεγαλώνουν. Και φυσικά μισούν το διάβασμα. Και φυσικά βλέπουν βιβλίο και κάνουν το σημείο του σταυρού για να το ξορκίσουνε. Κι επειδή αυτό είναι πλέον το ζητούμενο της Παιδείας, όπως την ξέρουμε, πρέπει να συγχαρούμε τους ειδήμονες. Μπράβο, μάγκες, τα καταφέρατε μια χαρά. Γεμίσατε τα Ίντερνετ καφέ και αδειάσατε τις βιβλιοθήκες! Μπράβο βρε, πάντα, τέτοια! Είστε ΟΚ τώρα, ή έχει κι άλλο πάτο το πηγάδι;

Και λέω εγώ τώρα… Δεν υπάρχει μόνον υπαρκτός σοσιαλισμός…

Υπάρχει και υπαρκτός σουρεαλισμός!

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ ela@ath.forthnet.gr
Από ΤΑ ΝΕΑ της 31.1.2009

Το μικρό είναι αλλιώς…


Αν κάποιος επιχειρούσε να αντιστοιχίσει τους υπολογιστές με τα ρεύματα του σχεδιασμού, τότε τα μίνι λάπτοπ ή netbook θα αντικατόπτριζαν το μινιμαλισμό. Μονάχα όμως στις διαστάσεις, γιατί, παρότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν ένα συμβατικό λάπτοπ, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Από τον κύριο λόγο ύπαρξής τους, δηλαδή τη σύνδεση με το Διαδίκτυο όπου και αν βρίσκεστε, μέχρι τις στοιχειώδεις εφαρμογές γραφείου. Πριν κατευθυνθείτε προς το μέρος τους, θα πρέπει πρωτίστως να αποσαφηνίσετε το εξής: να μην παρασυρθείτε και βαφτίσετε μίνι οποιοδήποτε μικρό και φθηνό notebook κυκλοφορεί στην αγορά.

Τα μίνι λάπτοπ αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και οι τιμές του κυμαίνονται από €250 έως €500. Για να ξεχωρίσετε εκείνο που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας οφείλετε να απαντήσετε «χωρίς φόβο και πάθος», στα παρακάτω θέματα.

Το χρειάζεστε;
Ιδού η -κυριότερη- απορία! Ασφαλώς, όπως μαρτυρά το έτερον και ορθότερο όνομά τους (netbook), τα μίνι λάπτοπ σάς επιτρέπουν να σερφάρετε και να ελέγχετε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, όπου και αν βρίσκεστε. Δεν αντικαθιστούν τα λάπτοπ σε θέματα εργασίας, αλλά τα «συμπληρώνουν». Υπάρχουν, βέβαια, αρκετά μοντέλα που σας επιτρέπουν να «τρέξετε» τις βασικές εργασίες του γραφείου, ενώ έχουν σκληρούς που σας δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρκετά από τα απαραίτητα για την εργασία σας αρχεία. Στην περίπτωση που προγραμματίζετε να χρησιμοποιήσετε και τέτοιες εφαρμογές, θα πρέπει στα κριτήρια για την αγορά τους να προσθέσετε το μέγεθος της οθόνης και το πληκτρολόγιο.

Κάθε οθόνη έχει άλλη θέα
Κοινός παρονομαστής όλων των μίνι λάπτοπ είναι το μικρό μέγεθος και αυτό, όπως είναι φυσικό, αντανακλάται στην οθόνη. Ωστόσο, από μοντέλο σε μοντέλο τα μεγέθη διαφέρουν. Η πλειονότητα κυμαίνεται από 7 έως 10 ίντσες, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει και την εντυπωσιακή παρουσία μοντέλων με οθόνη 5,6 ιντσών.

Το παίζετε στα δάχτυλα
Οταν οι διαστάσεις συρρικνώνονται, το μέγεθος του πληκτρολογίου αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη χρηστικότητα. Γιατί το ερώτημα που δημιουργείται είναι: πόσο άνετα (ή αν θέλετε πόσο γρήγορα) μπορείτε να πληκτρολογήσετε κάτι όταν τα πλήκτρα είναι μικροσκοπικά; Σκεφτείτε ότι σε ένα μίνι λάπτοπ με οθόνη 7 ιντσών το πληκτρολόγιο είναι μικρότερο κατά 80% σε σχέση με ένα συμβατικό.

Για να μη μείνετε από μπαταρία
Αν θέλετε ένα φορητό μοντέλο, μόνο και μόνο για να μπορείτε να σερφάρετε από τον καναπέ σας, τότε η αυτάρκεια που σας προσφέρει η μπαταρία δεν αποτελεί κρίσιμο θέμα. Αν όμως σκοπεύετε να κουβαλάτε και να χρησιμοποιείτε το μίνι λάπτοπ σας παντού (καθ’ οδόν για το γραφείο, στην καφετέρια, στα γεύματα εργασίας), τότε πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το χρόνο που διαρκεί. Στα μοντέλα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στην αγορά, η μπαταρία μπορεί να διαρκεί από δύο έως πέντε ώρες.

1.200 γραμμάρια… να το αφήσω;
Τελευταίο στη σειρά, αλλά ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την αγορά μίνι λάπτοπ είναι το βάρος. Συνήθως κυμαίνεται στο ένα κιλό, που σίγουρα ανταγωνίζεται τα 3 έως 4 των λάπτοπ. Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων «παίζονται» σε 100 γραμμάρια. Ατυπα να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερη η αυτάρκεια της μπαταρίας τόσο βαρύτερο το μοντέλο.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ζωγραφίζοντας με τη δύναμη της θέλησης



O Ντάνιελ Ντέι Λούις το 1990 κέρδισε το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Το αριστερό μου πόδι». Υποδύθηκε ένα παραπληγικό παιδί που θέλοντας να ξεφύγει από το περιθώριο στο οποίο τον είχε εντάξει η κοινωνία έπιασε με το αριστερό του πόδι το πινέλο και ζωγράφισε.

Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης αποτελεί μια ανάλογη περίπτωση στην πραγματική ζωή. Ζωγραφίζει στηρίζοντας το πινέλο στο στόμα του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1959. Στην Αθήνα μετακόμισε το 1974. Σπούδασε Ναυπηγική στο Πολυτεχνείο, ωθούμενος από την αγάπη του για τη θάλασσα. Και κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών, γιατί λάτρευε τη μουσική. Το 1990 αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά και με την άλλη μεγάλη αδυναμία του, τη ζωγραφική. Ηταν κάτι άλλωστε που του άρεσε από παιδί. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται πάντα όπως τα περιμένει κανείς.

Το 1991 τα δεδομένα γι’ αυτόν αλλάζουν. Ενα αυτοκινητικό ατύχημα του προκάλεσε παράλυση στα άνω και κάτω άκρα. Καθηλώθηκε έκτοτε σε αναπηρικό καροτσάκι. Στηρίχθηκε στο Θεό. «Κατ’ αρχάς επέζησα. Αυτό είχε σημασία». Πολύ σύντομα, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, προσπάθησε να ζωγραφίσει, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απογοητεύτηκε και τα παράτησε. Για λίγο όμως.

Οταν βρεθείς σε μια τέτοια οριακή κατάσταση οι εναλλακτικές είναι οι εξής: ή τα παρατάς ή πορεύεσαι μαζί με το πρόβλημα και συνεχίζεις παρακάτω. Ο κ. Λέανδρος Αρβανιτάκης προχώρησε. «Ως άνθρωπος που βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, αποφάσισα όσες δυνατότητες μου είχαν απομείνει να τις αξιοποιήσω στο μέγιστο». Το απωθημένο της ζωγραφικής υπήρχε μέσα του. Το 1998 ξεκινάει πάλι μια προσπάθεια να ζωγραφίσει με το δικό του τρόπο, με μέσα «λίγο πρωτόγονα», όπως λέει γελώντας. Αργότερα ήρθε σε επαφή με την Ενωση Καλλιτεχνών που Ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι, πήρε τα κατάλληλα εργαλεία, εξασκήθηκε, κι έτσι η ζωγραφική αποτελεί πλέον την κύρια ενασχόλησή του.

Η σύζυγός του, γραφίστρια στο επάγγελμα, έχοντας κοινό ενδιαφέρον τη ζωγραφική, έπαιξε καταλυτικό ρόλο. «Οταν πρωτογνωριστήκαμε την παρέσυρα στη ζωγραφική. Η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μας ενδιαφερόντων έγινε παράλληλα». Μετά το ατύχημα ήταν αυτή που τον βοήθησε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη ζωγραφική.

Το «σπίτι» των καλλιτεχνών με αναπηρίες
Χρόνια τώρα αρχές Δεκέμβρη φτάνουν στα σπίτια όλων χριστουγεννιάτικες κάρτες από μια ομάδα ανάπηρων καλλιτεχνών οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους. Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης αποτελεί μέλος της ομάδας αυτής, της Ενωσης Ζωγραφική με το Στόμα και το Πόδι (ΖΩΣΠ).

Παράρτημα της Διεθνούς Ενωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι, δημιουργήθηκε και ανήκει αποκλειστικά σε άτομα που δεν χρησιμοποιούν τα χέρια τους.
Βοηθά τους καλλιτέχνες να ζουν δημιουργικά, συμβάλλοντας στην οικονομική τους ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Ενας τέτοιος φάκελος έγινε η αφορμή για να γνωρίσει ο κ. Λέανδρος Αρβανιτάκης την Ενωση. Του προσέφερε τεχνογνωσία, τον εμψύχωσε, του έδωσε τη δυνατότητα να εκθέσει το έργο του. Η μέρα που έγινε δεκτός και επίσημα ως οικότροφο μέλος αποτελεί άλλωστε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Δεν μπορεί όμως να ξεχάσει και την πρώτη φορά που εξέθεσε τα έργα του σε μια ομαδική έκθεση της Ενωσης στη Μαδρίτη το 2001.

Από τότε έχουν ακολουθήσει άλλες οκτώ ομαδικές και τέσσερις ατομικές εκθέσεις, με τελευταία αυτή στο Αγκάθι το προηγούμενο καλοκαίρι. Αυτό που επιθυμεί τώρα είναι να εξελιχθεί, να γίνει καλύτερος ζωγράφος. «Παρόλο που δεν είμαι νέος άνθρωπος, είμαι ένας νέος ζωγράφος, γεγονός που με γεμίζει με χαρά επειδή βλέπω πως σε αυτόν τον τομέα είμαι στην αρχή και έχω περιθώρια εξέλιξης».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ Φωτό: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο στις 31/1/2009

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Μπαμπινιώτης: Κλειδί το Λύκειο για την Παιδεία


Η αναμόρφωση του Λυκείου και η αποδεσμευσή του από το εξεταστικό είναι οι βασικές στρατηγικές με τις οποίες θα κινηθεί ο Γ. Μπαμπινιώτης, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έμφαση στην αναβάθμιση του Λυκείου
Σε συνέντευξή του στον Τύπο, ο πρώην πρύτανης σημειώνει ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για απομάκρυνση των εξετάσεων από το Λύκειο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καταγράφεται ως παραδοχή γενικότερη από τους εκπαιδευτικούς, τα πανεπιστήμια, τους πρυτάνεις, την πολιτεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Σημειώνει, παράλληλα, ότι ως πρόεδρος της νέας Επιτροπής θα δώσει έμφαση στην αναμόρφωση του Λυκείου, «δηλαδή στην αναβάθμιση της παιδείας». Ο ίδιος εξηγεί ότι «κλειδί» της όλης προσπάθειας είναι να αλλάξει η δομή του Λυκείου, ώστε οι μαθητές να πάψουν να θεωρούν ως σχολείο το φροντιστήριο και το σχολείο ως υποχρέωση απέναντι στο σύστημα.

Όλες οι προτάσεις είναι συζητήσιμες
Για την πρόταση Βερέμη, που προβλέπει τη λειτουργία προπαρασκευαστικού έτους εντός Λυκείου, σημειώνει ότι όλες οι προτάσεις είναι συζητήσιμες, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για απομάκρυνση των εξετάσεων από το Λύκειο: «Κάθε άποψη που επαναφέρει τις εξετάσεις μέσα στα Λύκεια, και μάλιστα τις ενισχύει, είναι αντίθετη σε αυτή την παραδοχή» καταλήγει. Πάντως, ο ίδιος ο Θ.Βερέμης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν έχει μελετήσει τη δική του πρόταση, διότι δεν την έχει ακόμα καταθέσει. «Δεν έχει μελετήσει την πρότασή μου, μόνο τη φαντάζεται, διότι ακόμη δεν την έχω καταθέσει. Θα την καταθέσω την Τρίτη στον υπουργό Παιδείας» δήλωσε.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

«Στην Αθήνα δεν είχα ελεύθερο χρόνο, στον Αϊ-Στράτη δεν έχω τι να τον κάνω»


Ήταν αναμαλλιασμένη. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Η θάλασσα είχε αρχίσει να ασπρίζει. Οι ψαράδες στο λιμάνι με είχαν προειδοποιήσει. «Φουσκώνει. Μέχρι το βράδυ θα έχει 7 Μπωφόρ. Έχει θάλασσες ο Αϊ-Στράτης». Ήταν σαν να μου έλεγαν: «Κοίταξε μην αποκλειστείς». Μια ριπή θαλασσινού νερού στο πρόσωπο ήρθε να τους επιβεβαιώσει. Σήκωσα τον γιακά από το μπουφάν και τους χαμογέλασα. Ό,τι ζεις σπάνια, σου φαίνεται ωραίο.

Τη Μαρία τη συνάντησα έξω από το μπακάλικο. Ήταν βιαστική. Στα χέρια της κρατούσε ένα μεγάλο μάτσο μικρά ζουμπούλια. «Μιλιγκάρια» τα λένε στον Αϊ-Στράτη. Θαλασσινά και βουνίσια αρώματα μαζί. Πρώτα τα μύριζες και μετά τα έβλεπες. Θα έβαζε λίγα στο μαγαζί, μέσα σε ένα ποτήρι, θα κρατούσε και λίγα για το σπίτι, για το δωμάτιο της μικρής. «Να τα πούμε γρήγορα, γιατί σε λίγο πρέπει να τη θηλάσω».

Εσείς,λοιπόν,είστε η Μαρία που εγκαταλείψατε την Αθήνα για τον Αϊ-Στράτη.

Ναι, ο Αϊ-Στράτης έχει τον τρόπο του να καλεί τον κόσμο. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να τον κρατήσει για πολύ και τελικά τον χάνει.

Εδώ γεννηθήκατε; Και εδώ μεγάλωσα μέχρι τα 18 μου που έφυγα να πάω να σπουδάσω βιβλιοθηκονομία. Τα περισσότερα παιδιά πριν από μένα έφευγαν μόλις τέλειωναν το δημοτικό. Εγώ ήμουν τυχερή.

Μόλις τελείωσα το δημοτικό, έγινε το γυμνάσιο και μόλις τελείωσα το γυμνάσιο έγινε το λύκειο.

Πώς ήταν η ζωή σας στην Αθήνα; Δύσκολη. Είχα δύο δουλειές, συν τη σχολή, είχα και τον μικρό μου αδελφό κοντά. Έτσι, έψαχνα αφορμή να γυρίσω πίσω. Κάποια στιγμή μας είπαν ότι θα μπορούσε ο Άκης, ο άντρας μου, να διοριστεί καθηγητής Αγγλικών στο νησί. Τα παρατήσαμε όλα και ήρθαμε.

Διορίστηκε; Διορίστηκε φέτος, αλλά στην Κρήτη. Νόμιζα ότι ο Αϊ-Στράτης ήταν το μακρινότερο σημείο που μπορούσαν να τον στείλουν, αλλά τελικά τον έστειλαν στην άλλη άκρη, στο Ηράκλειο.

Δεν σκεφτήκατε να τον ακολουθήσετε στην Κρήτη;

Το σκέφθηκα αλλά πριν από τρεις μήνες αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί. Αναγκαστικά κάπου πρέπει να σταθμεύσουμε για τα επόμενα χρόνια. Αποφασίσαμε λοιπόν να μην αλλάξουμε το αρχικό μας σχέδιο. Ανοίξαμε ένα μίνι μάρκετ στον Αϊ-Στράτη, μια ταβέρνα και θα το προσπαθήσουμε όσο μπορούμε. Κάποια στιγμή θα επιστρέψει και ο άντρας μου. Τώρα κάνει το αγροτικό του στην Κρήτη, έτσι λέω.

Ήταν εδώ όταν γεννήσατε; Ναι, μαζί πήγαμε στη Λήμνο. Όταν όμως το μωρό έγινε έξι ημερών, άρχιζαν τα μαθήματα και έπρεπε να φύγει. Δεν νιώθετε ανασφάλεια που ήσαστε μόνη με ένα μωρό στον ΑϊΣτράτη;

Ίσα ίσα που νομίζω ότι είναι το ιδανικό μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί. Θα της κάνουμε και 1- 2 αδελφάκια να έχει συντροφιά και θα είναι μια χαρά. Η μόνη ανασφάλεια είναι ότι εδώ δεν έχουμε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία που έχουν οι με γάλες πόλεις. Αλλά με τη βοήθεια του Θεού, θα τα βγάλουμε πέρα.

Αν συμβεί κάτι έκτακτο,τι λύσεις έχετε;

Το ιατρείο που έχουμε εδώ είναι καλό και μετά μπορούμε να πάμε στη Λήμνο. Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί έχουμε πολύ άσχημο καιρό, αλλά υπάρχει ελικοδρόμιο και έχουμε βοήθεια και από το Λιμενικό αν χρειαστεί. Όλα τα άλλα είναι πολύ καλύτερα, τόσο που δεν το φαντάζονται οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις.

Συγκρίνετέ μου τη ζωή σας στην Αθήνα με τη ζωή σας εδώ.

Στην Αθήνα δεν είχα ελεύθερο χρόνο, στον Αϊ-Στράτη δεν έχω τι να τον κάνω τον ελεύθερο χρόνο.

Στην Αθήνα νομίζεις ότι μπορείς να πας θέατρο, αλλά τελικά δεν πας. Νομίζεις ότι μπορείς να βγεις, αλλά τελικά γυρνάς ψόφιος και σωριάζεσαι στην πολυθρόνα. Τουλάχιστον εδώ δεν έχεις άγχος. Δεν κοιτάς το ρολόι. Όταν έφευγα από το σπίτι στην Αθήνα έλεγα, λεφτά, κλειδιά, κινητό, κάρτα για το λεωφορείο, εδώ φεύγω απ΄ το σπίτι και δεν βάζω τίποτα στην τσέπη μου. Ακόμα και στο μπακάλικο μπορείς να αγοράσεις βερεσέ, έχεις πρόσωπο που λένε. Είναι πιο ανθρώπινα τα πράγματα, πιο ελεύθερα. Δείτε, τώρα άρχισε να βρέχει. Στην Αθήνα αυτό θα προκαλούσε πανικό. Εδώ όλοι θα σταματήσουν τις δουλειές τους και θα τις αρχίσουν ξανά όταν ανοίξει ο καιρός.

Βρέχει συχνά τον χειμώνα; Βρέχει συχνά και ρίχνει πολύ νερό. Δεν είναι κακό, εμείς το ευχαριστιόμαστε. Έχουμε την ευχέρεια του χρόνου να το δούμε σαν κάτι καλό. Δεν έχετε κανέναν δισταγμό δηλαδή ότι στερείτε κάτι από την κόρη σας; Είναι τυχερή που θα μεγαλώσει εδώ. Θα έχει απόλυτη ελευθερία, θα πάρει άλλες αρχές. Εγώ στο πανεπιστήμιο είχα πολύ περισσότερα πράγματα να πω για τη ζωή μου απ΄ ό,τι τα παιδιά της πόλης. Είστε οι μόνοι,εσείς και ο σύζυγος σας,που επιστρέψατε τα τελευταία χρόνια στον Αϊ-Στράτη;

Έχουν γυρίσει κι άλλα ζευγάρια και προσπάθησαν να βάλουν βάσεις, αλλά ο τόπος δεν μπόρεσε να τους κρατήσει. Έπειτα από κάποια χρόνια αναγκάστηκαν να φύγουν είτε για τις σπουδές των παιδιών είτε γιατί δεν είχαν δουλειές.

Όταν έφευγα από το σπίτι στην Αθήνα έλεγα, λεφτά, κλειδιά, κινητό, κάρτα για το λεωφορείο. Εδώ φεύγω απ΄ το σπίτι και δεν βάζω τίποτα στην τσέπη μου. Ακόμα και στο μπακάλικο μπορείς να αγοράσεις βερεσέ, έχεις πρόσωπο που λένε.

Από μια συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στα ΝΕΑ που δημοσιεύθηκε στις 24/1/2009

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

e-βιβλιοθήκη τσέπης


Είναι εξαιρετικά ελαφρύ - ζυγίζει 292 γραμμάρια. Μπορεί να χωρέσει έως 200 βιβλία- και ακόμη περισσότερα με επέκταση της μνήμης του- και κοστίζει 276 ευρώ.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό βιβλίο ή αλλιώς την ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης της Αmazon- kindle ονομάζεται- που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Παιδεία.

Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση. Εάν το ηλεκτρονικό βιβλίο έμπαινε στα σχολεία θα αποτελούσε χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές, τονίζουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκπαιδευτικοί και ειδικοί του Ίντερνετ. Και αυτό διότι στα ελληνικά σχολεία επικρατεί ηλεκτρονικός Μεσαίωνας, αφού τα περισσότερα διαθέτουν υπολογιστές παλιάς τεχνολογίας και άλλα δεν διαθέτουν αίθουσες υπολογιστών, ενώ σε ελάχιστα χρησιμοποιείται το Ίντερνετ κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Εάν ήμουν υπουργός Παιδείας θα υιοθετούσα κάθε νέα τεχνολογία. Ειδικά αυτή την ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης που είναι και χαμηλού κόστους και θα μπορούσε να βοηθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στην ουσία έρχεται να επαναπροσδιορίσει την έννοια του βιβλίου και του σχολικού βιβλίου. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι εδώ, αλλά δεν μας ακούει κανένας», λέει με νόημα ο Νίκος Βασιλάκος, εκπρόσωπος της Ομάδας Πίεσης Ιnternet Νow και παρουσιαστής της εκπομπής στην ΕΡΤ «Ψηφιακή Ελλάδα». Όπως προσθέτει, «είναι εφικτό τα σχολικά βιβλία να μεταφερθούν σε αυτή την συσκευή αφού υπάρχει η υποδομή. Τι εννοώ; Τα βιβλία υπάρχουν ήδη και σε ηλεκτρονική μορφή. Συνεπώς μπορεί να γίνει άμεσα».

Λιγότερο βάρος στις τσάντες
«Επιπλέον πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει αυτή η συσκευή είναι ότι εάν ένα βιβλίο πρέπει να διορθωθεί, οι μαθητές δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρις ότου επανεκτυπωθεί και ξαναμοιραστεί. Η διόρθωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι βάρος κουβαλάνε στις τσάντες τους ακόμα και οι μικροί μαθητές». Όπως προσθέτει, πρόκειται για ιδιαίτερη φιλική συσκευή με οθόνη LCD και με φωτισμό που δεν κουράζει τα μάτια.

Από ΤΑ ΝΕΑ της 26/1/200

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Να μην ξεχνάμε το ρόλο μας σαν γονείς


«…Ένας πατέρας γυρίζει σπίτι από την εργασία αργά, κουρασμένος και εκνευρισμένος , για να βρει τον πεντάχρονο γιο του να τον περιμένει
στην πόρτα.

ΓΙΟΣ: «Μπαμπά, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;»
ΠΑΤ: «Ναι βεβαίως, τι είναι;»
ΓΙΟΣ: «Μπαμπά, πόσα παίρνεις στη μια ώρα;»
ΠΑΤ: «Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά. Γιατί ρωτάς ένα τέτοιο πράγμα;» ρώτησε θυμωμένα.
ΓΙΟΣ: «Θέλω ακριβώς να ξέρω. Παρακαλώ πες μου, πόσα παίρνεις στη μια ώρα;»
ΠΑΤ: «Εάν πρέπει να ξέρεις παίρνω 50 ευρώ την ώρα.»
ΓΙΟΣ: «Ωχ, απάντησε το παιδί με το κεφάλι του κάτω, μπαμπά σε παρακαλώ μπορείς να μου δανείσεις 25 ευρώ;»
Ο πατέρας εξαγριωμένος, «Εάν ο μόνος λόγος που εσύ ρώτησες είναι, ώστε να δανειστείς κάποια χρήματα για να αγοράσεις ένα ανόητο παιχνίδι ή κάποιες άλλες αηδίες, τότε να πας κατ’ ευθείαν στο δωμάτιό σου και στο κρεβάτι σου. Σκέψου γιατί είσαι τόσο εγωιστής. Δεν εργάζομαι σκληρά καθημερινά για τέτοιες παιδαριώδεις επιπολαιότητες.»

Το μικρό παιδί πήγε ήσυχα στο δωμάτιό του και έκλεισε την πόρτα.
Ο μπαμπάς κάθισε σκεπτόμενος την ερώτηση του παιδιού και νευρίασε
περισσότερο. Πώς τόλμησε να υποβάλλει τέτοια ερώτηση για να πάρει μόνο κάποια χρήματα;
Μετά από μια περίπου ώρα, ο μπαμπάς είχε ηρεμήσει και είχε αρχίσει να σκέφτεται:
Ίσως είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να αγοράσει ο μικρός με τα 25
ευρώ και δεν ζητάει χρήματα πολύ συχνά.

Πήγε στην πόρτα του δωματίου του παιδιού και άνοιξε την πόρτα.
«Κοιμάσαι γιε μου;» Ρώτησε.
«Δεν κοιμάμαι» απάντησε το αγόρι.
«Σκεφτόμουν, ότι ίσως ήμουν πάρα πολύ σκληρός μαζί σου νωρίτερα» είπε ο μπαμπάς .
«Ήταν μια μεγάλη ημέρα και έβγαλα την κούραση μου σε σένα».
«Εδώ είναι τα 25 ευρώ που μου ζήτησες»
Το παιδί έτρεξε κατ’ ευθείαν επάνω του χαμογελώντας. «Σε ευχαριστώ μπαμπά!» φώναξε. Κατόπιν, πάει στο μαξιλάρι του και βγάζει από κάτω κάποια τσαλακωμένα χρήματα.
Ο πατέρας μόλις βλέπει ότι το παιδί έχει ήδη κάποια χρήματα, αρχίζει
να νευριάζει.Το μικρό παιδί αρχίζει να μετράει σιγά τα χρήματά του και κοιτάζει τον μπαμπά του.

«Γιατί θέλεις περισσότερα χρήματα εφόσον έχεις ήδη μερικά;» ο πατέρας του γκρινιάζει .
«Επειδή δεν είχα αρκετά, αλλά τώρα έχω» το μικρό παιδί απάντησε.
«Μπαμπά, έχω 50 ευρώ τώρα. Μπορώ να αγοράσω μια ώρα του χρόνου σου;
Σε παρακαλώ έλα νωρίς αύριο σπίτι. Θα ήθελα πολύ να φάμε μαζί».

Ο πατέρας συντρίφθηκε. Αγκάλιασε τον μικρό γιο του και ικέτευσε για τη συγχώρεσή του.

Είναι ακριβώς μια σύντομη υπενθύμιση σε όλους σας που εργάζεστε τόσο σκληρά στη ζωή. Δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να περνάει από τα χέρια μας χωρίς να περνάμε χρόνο με εκείνους που πραγματικά σημαίνουν κάτι για εμάς , εκείνους που είναι κοντά στις καρδιές μας. Θυμηθείτε να μοιραστείτε εκείνη την αξία των 50 ευρώ του χρόνου σας με κάποιους που αγαπάτε.

“Εάν πεθάνουμε αύριο, η επιχείρηση για την οποία εργαζόμαστε θα
μπορέσει εύκολα να μας αντικαταστήσει μέσα σε λίγες ώρες. Αλλά η
οικογένεια και οι φίλοι που αφήνουμε πίσω θα αισθανθούν την απώλεια για το υπόλοιπο της ζωής τους.”…»

Νέο Δ. Σ. στο Σύλλογο Γονέων

Συνήλθε σήμερα το βράδυ σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων ως εξής:

Πρόεδρος: Αλεξάνδρα Καλφάογλου
Αντιπρόεδρος: Μανόλης Μανδηλαράς
Γραμματέας: Βασιλική Σπανοπούλου
Ειδικός Γραμματέας: Γιάννης Φλέγκας
Ταμίας: Πόπη Κυριακού - Φλέγκας

Μέλη
Βασίλης Κούτσουπας
Γιώργος Νικολόπουλος

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αντί να τους αιφνιδιάσει… τον αιφνιδίασαν οι μαθητές


Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος πήγε ένα πρωινό, την περασμένη εβδομάδα να αιφνιδιάσει την Διευθύντρια Λυκείου και τους καθηγητές του σχολείου , αλλά δέχθηκε «βροχή» απρόσμενων ερωτήσων από τους μαθητές για τα «λαμόγια» της πολιτικής, τους καλλιτέχνες Βουλευτές, την απαξίωση του θεσμού του πολιτικού, το Σκοπιανό, το τουργικό, τις πανελλαδικές, το άσυλο κλπ.

Ο υπουργός έχοντας , ένα στυλό κι ένα μπλοκάκι στα χέρια του σημείωνε ότι του έλεγαν οι μαθητές οι οποίοι κάποια στιγμή όταν άρχισαν να ρωτούν για τις «κλεψιές» των πολιτικών ύψωσαν το τόνο τους.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν έχασε την ψυχραιμία του κι απάντησε ένα- ένα σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών.

Ειδικότερα ο υπ. Παιδείας πραγματοποίησε στις 9:40 το πρωί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο 2ο Λύκειο Πειραιά (σ.σ. η διευθύντρια του σχολείου Δημ. Ντουραμάνη ενημερώθηκε στις 8 το πρωί από τον Διευθυντή του υπουργικού γραφείου κ. Κοταρά) και αφού μίλησε για αρκετή ώρα με τους καθηγητές, καταγράφοντας στο μπλοκάκι του τις επισημάνσεις τους μετέβη σε μια μεγάλη αίθουσα του σχολείου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι 300 περίπου μαθητές του Λυκείου.

ΜΑΘΗΤΗΣ: Πως περιμένετε να εμπιστευθούμε τους πολιτικούς , όταν καθημερινά ακούμε ότι είναι πρωταγωνιστές είναι υπουγοί και Βουλευτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα . Δεν σημαίνει ότι έάν ένας δύο ή τρεις πολιτικοί συμμετέχουν σε σκάνδαλα έτσι είναι όλοι οι πολιτικοί. Το ίδιο και στο σχολείο σας. Δεν σημαίνει ότι εάν ένας καθηγητής είναι κακός, το ίδιο έιναι όλοι.

ΜΑΘΗΤΗΣ: Σας βλέπουμε εδώ κοντά μας ότι είστε ένα πρόσωπο με σοβαρότητα και μάλιστα καταγράφεται με το στυλό σας λεπτομερώς όσα σας λέμε. Γιατί να μην είναι έτσι και οι άλλοι πολιτικοί; Γιατί να βλέουμε τραγουδιστές ηθοποιούς και γενικά καλλιτέχνες που στο παρελθόν τους δεν είχεν σχέση με τη πολιτικοί να γίνονται Βουλευτές και υπουργοί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που μου λέτε είναι σα να με ρωτάτε εάν έκανε η κότα το αυγό ή η κότα το αυγό. Τα πρόσωπα αυτά είναι αναγνωρίσιμα από την τηλεόραση και ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό.

Οι μαθητές ρώτησαν επίσης τον υπουργό Παιδείας για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τις πανελλαδικές . Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέφυγε να δώσει το στίγμα των προθέσεων του.

Επίσης ο υπουργός ρωτήθηκε από τους μαθητές για το άσυλο για τις αμυντικές δαπάνες και τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: esos.gr

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Να σταματήσουμε το δολοφονικό χέρι του Ισραήλ! ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ! Ανεξαρτησία στην Παλαιστίνη!

Η επιχείρηση γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ ενάντια σε κατοικημένες περιοχές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ισοπεδώνουν σχολεία του ΟΗΕ με δεκάδες μικρά παιδιά, σπίτια και δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, δολοφονούν, τραυματίζουν άμαχους στην αποκλεισμένη εδώ και χρόνια από αέρα, στεριά και θάλασσα Λωρίδας της Γάζας.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο στυγερή επανάληψη μιας πολιτικής Ολοκαυτώματος για την ολοκληρωτική υποταγή του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Είναι μια δολοφονική πολιτική που έχει την πλήρη και κυνική υποστήριξη απ’ τη μεριά των ΗΠΑ, και της ΕΕ, αλλά και μιας σειράς αντιδραστικών αραβικών κυβερνήσεων. Κοινή προσπάθειά τους να επιβάλλουν με τη φωτιά και το σίδερο τη χρεοκοπημένη πολιτική τους για μια «Νέα Μέση Ανατολή» σε συνθήκες χρεοκοπίας και ολόπλευρης κρίσης όχι μόνο της αμερικάνικης υπερδύναμης αλλά και του καπιταλιστικού συστήματος στο σύνολό του.

Αποτελεί υλοποίηση των σχεδίων για την ουσιαστική εξουθένωση και εξόντωση του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασης του. Για την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού «δήθεν κράτους», κατακερματισμένου και πλήρως εξαρτημένου από το Ισραήλ με φτηνό εργατικό δυναμικό για τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες. Αποτελεί ενθάρρυνση και προετοιμασία για νέους τυχοδιωκτικούς πολέμους και επεμβάσεις, που περιλαμβάνει τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν αλλά και συνολικότερα την Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια κλιμακώνοντας έτσι τις απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Η απροκάλυπτη υποστήριξη των ΗΠΑ στο στυγερό έγκλημα, συνοδεύεται από την εξοργιστική σύσφιξη σχέσεων της Ε.Ε. με το Ισραήλ που το εντάσσει στις χώρες με προνομιακές σχέσεις , καθώς και στην Ευρω-μεσογειακή ζώνη, αποσύροντας κάθε παλιότερο όρο για λύση του Παλαιστινιακού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, συνδέεται με βαθιά «φιλία» με την Ισραηλινή κυβέρνηση, που επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίσιμη περίοδο και από τις δύο πλευρές: όπως η αποστολή από το Ισραήλ δακρυγόνων και ασφυξιογόνων για την κατάπνιξη της πρόσφατης νεολαιίστικης εξέγερσης, νέες συμφωνίες, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, κάλυψη της εισβολής από την βάση στην Σούδα και το λιμάνι του Αστακού.

Δεν είναι ώρα για «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στο δολοφονικό μηχανισμό του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ και την ηρωική παλαιστινιακή Αντίσταση. Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές κοινότητες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για νικήσει η παλαιστινιακή αντίσταση, να φύγουν τώρα οι ισραηλινοί φονιάδες από την Γάζα, να απομονωθεί το κράτος-πειρατής του Ισραήλ.

Με κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση που στηρίζει τους δολοφόνους από την Γάζα μέχρι την Αθήνα, που τολμάνε να συκοφαντούν τις κινητοποιήσεις μας σαν «τυφλές ταραχές».

Το ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζεται και συναινεί στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που στηρίζουν τους δολοφόνους και καταδικάζουν την νόμιμα εκλεγμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση της Γάζας. Άλλωστε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαπενταετίας ήταν ο αρχιτέκτονας των στρατηγικών συμφωνιών με το Ισραήλ και ποτέ δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για το Ισραηλινό κράτος, βάζοντας επανειλημμένα σαν στόχο την μετατροπή της Ελλάδας σε «Ισραήλ των Βαλκανίων».

Μοναδική διέξοδος και ελπίδα για το λαό της Παλαιστίνης και όλους τους λαούς της περιοχής, για την απόκρουση του νέου ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού μεσαίωνα και της πρωτοφανούς βαρβαρότητας που μας ετοιμάζουν, είναι οι ίδιοι οι λαοί μαζί και ο ελληνικός λαός και η νεολαία που ξεσηκώθηκαν για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που καταδίκασαν μαχητικά τη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα να ξανακατεβούν στους δρόμους και να απαιτήσουν:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ
H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Κυβερνητικές «εξετάσεις» στην Παιδεία


Το εξεταστικό είναι θέμα κομβικό στην κυβερνητική διαδρομή της Ν.Δ. Ήταν το αντικείμενο του πρώτου νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή μετά τις εκλογές του 2004, υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία της για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β’ Λυκείου. Θεωρείται πιθανόν το εξεταστικό να δώσει τίτλο και στο τελευταίο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες.

Η Παιδεία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του κυβερνώντος κόμματος, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις των πολιτών σε ερωτήματα που έθεσε η MRB για λογαριασμό του ΕΤ.Κ. Οι 3 στους 4 (ποσοστό 74,8%) δήλωσαν δυσαρεστημένοι όταν ρωτήθηκαν τόσο για το «επίπεδο παιδείας» των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και για το «επίπεδο προετοιμασίας» των φοιτητών για την αγορά εργασίας (ποσοστό δυσαρεστημένων 76,4%).

Το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών δεν διαφοροποιείται σημαντικά αναλόγως με τις κομματικές προτιμήσεις τους. Πάνω από 70% είναι οι δυσαρεστημένοι μεταξύ των ψηφοφόρων και των δύο μεγάλων κομμάτων (70,8% οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. και 79,3% του ΠΑΣΟΚ). Τα ποσοστά δυσαρέσκειας εκτινάσσονται έως και 90% στις νεαρές ηλικίες (18-24) και μειώνονται έως και 58,2% στις ηλικίες άνω των 65.

Με τις «αγριεμένες» νεαρές ηλικίες ανέλαβε να επικοινωνήσει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε ήδη στίγμα τακτικής μεταβαίνοντας αιφνιδίως στο 3ο Γενικό Λύκειο Πειραιά την ώρα του δεύτερου διαλείμματος την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη την ημέρα το Λύκειο δεν έκανε άλλο μάθημα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μάζεψε περίπου 300 μαθητές και μέχρι το σχόλασμα απαντούσε στις ερωτήσεις τους.

Το σκηνικό θα επαναληφθεί πολλές φορές στο προσεχές μέλλον. Το χρονοδιάγραμμα, όπως και το πλαίσιο διεξαγωγής του διαλόγου για την Παιδεία που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλαν δύο αρμόδιοι υπουργοί, ο τέως και ο νυν, εκκρεμεί να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση, ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς εξετάζουν το σενάριο να διαρκέσει ο διάλογος για το νέο λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση περίπου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο η κυβέρνηση θα καταλήξει σε «ένα σύστημα με λιγότερη πίεση», όπως το είχε προσδιορίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές -είτε με μορφή νομοσχεδίου είτε απλώς προσχεδίου- με την προσδοκία να δελεάσει τον πληθυσμό των γονέων των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Το πιο νωρίς που μπορεί να εγκαινιαστεί το όποιο νέο σύστημα πρόσβασης είναι το 2012. Δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φέτος φοιτούν από τη Γ’ Γυμνασίου και κάτω.

Της Γιούλη Μανώλη από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της 18/1/2009

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ενα ερωτηματολόγιο με ενδιαφέρον


Όταν οι μαθητές τσακώνονται,

- Βγάζουν σουγιά, κοπιδάκια ή µαχαίρι ;

- Έχουν σιδηρογροθιές ;

- Προσπαθούν να ληστέψουν κάποιο µαθητή ή µαθήτρια (να του πάρουν µπουφάν,

παπούτσια, κινητό τηλέφωνο) - Απλώς βρίζονται ;

- Γελοιοποιούν, ταπεινώνουν ;

- Κακοποιούν σεξουαλικά ;

- Χρησιµοποιούν πέτρες ;

- Βγάζουν σουγιά, κοπιδάκια ή µαχαίρι ;

- Έχουν σιδηρογροθιές ;

- Προσπαθούν να ληστέψουν κάποιο µαθητή ή µαθήτρια (να του πάρουν µπουφάν,

παπούτσια, κινητό τηλέφωνο) ;


Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνει έρευνα του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και του Ίδρ. Μαραγκοπούλου για τη βία στα σχολεία, η οποία ξεκίνησε πέρσι και η διοίκηση της ΟΛΜΕ απευθύνει και φέτος έκκληση προς τους καθηγητές να απαντήσουν

TO EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ
ΝΟΜΟΣ …………………………………………………………..
ΠΟΛΗ / ΚΩΜΟΠΟΛΗ/ ΧΩΡΙΟ………………………………………………
I∆ΙΟΤΗΤΑ (σηµειώστε µε Χ ό,τι σας αφορά)
Καθηγητής □ Καθηγήτρια □
Άλλο πρόσωπο (σηµειώστε) ………………………………………………………………….
3
1. Εξιστορήστε µας, εφόσον έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, ένα σοβαρό περιστατικό
που έγινε το τρέχον σχολικό έτος και το οποίο θα θεωρούσατε ότι έγινε από κοινού από
δυο-τρεις µαθητές ή µαθήτριες σε βάρος άλλου παιδιού του σχολείου.
(Σηµειώστε, λ.χ.: Τι ακριβώς συνέβη; Για ποιο λόγο; Πώς αντέδρασε το σχολείο; Πώς
αντέδρασαν οι γονείς του θύµατος; Πώς αντέδρασαν οι γονείς των δραστών ; Ήταν όλοι οι
εµπλεκόµενοι µαθητές ή µαθήτριες; Ήταν και παιδιά µεταναστευτικής καταγωγής; Ποιας
εθνικότητας;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………….
2. Έχουν επισηµανθεί σε αυτό το σχολείο περιπτώσεις επιθετικότητας παιδιών προς
αδύνατους, «δυσπροσάρµοστους», καινούριους, διαφορετικούς, µεταναστευτικής
καταγωγής - επιθετικότητα λεκτική, σωµατική, σεξουαλική, καταστροφή περιουσίας;
(αναφερθείτε στο τρέχον σχολικό έτος)
- Πολλές □
- Λίγες □
- Καµία □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
2.1. Αν υπάρχουν, από ποιους;
- Έλληνες □
- Μεταναστευτικής καταγωγής □
- Και τους δυο □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
…………………….
3. Συµβαίνουν ή όχι συχνά έντονοι διαπληκτισµοί, τσακωµοί στο σχολείο σας µεταξύ των
παιδιών;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
4
3.1. Αν ΝΑΙ, τι ακριβώς συµβαίνει;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
…..
3.2. Για ποιους λόγους, κατά τη γνώµη σας, διαπληκτίζονται / τσακώνονται συχνά τα
παιδιά;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
…….
3.3. Όταν τσακώνονται, τι ακριβώς κάνουν;
- Απλώς βρίζονται □
- Γελοιοποιούν, ταπεινώνουν □
- Κακοποιούν σεξουαλικά □
- Χρησιµοποιούν πέτρες □
- Βγάζουν σουγιά, κοπιδάκια ή µαχαίρι □
- Έχουν σιδηρογροθιές □
- Προσπαθούν να ληστέψουν κάποιο µαθητή ή µαθήτρια (να του πάρουν µπουφάν,
παπούτσια, κινητό τηλέφωνο) □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
- Τι άλλο κάνουν; Περιγράψτε τι άλλο
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
4. Λειτουργεί σύλλογος γονέων/κηδεµόνων ;
- Ναι □
- Όχι □
- Άλλο (τι;) …………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
5
5. Συµµετέχουν γονείς/κηδεµόνες µετανάστες στο ∆Σ του συλλόγου γονέων/κηδεµόνων,
εφόσον υπάρχουν στο σχολείο παιδιά µεταναστευτικής καταγωγής;
Ναι □
Όχι □
∆εν υπάρχουν παιδιά µεταναστών στο σχολείο □
∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
6…Ποιοι γονείς/κηδεµόνες έρχονται συχνότερα να συζητήσουν για την πρόοδο/
διαγωγή/συµπεριφορά του παιδιού;
- οι Έλληνες □
- οι µεταναστευτικής καταγωγής □
- αυτοί που το παιδί τους έχει πρόβληµα □
- αυτοί που µένουν κοντά στο σχολείο □
- δεν υπάρχει διάκριση □
- άλλοι (ποιοι;) □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
7. Έχετε καλέσει, κατά την προηγούµενη σχολική χρονιά, γονείς/κηδεµόνες των παιδιών
για να συζητήσετε σχετικά µε τη διαγωγή/συµπεριφορά του παιδιού τους;
Ναι □
Όχι □
∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
8. Πόσοι από τους γονείς/κηδεµόνες έχουν απευθυνθεί σ’ εσάς, προσωπικά, για να
συζητήσουν πρόβληµα του παιδιού τους το προηγούµενο σχολικό έτος;
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………..
9. Υπάρχουν παιδιά στο σχολείο σας που απευθύνονται σε εσάς για προσωπικά τους
προβλήµατα που αντιµετωπίζουν στο χώρο του σχολείου;
- πολλά □
- λίγα □
- κανένα □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
13. «Οµαδοποιούνται», χωρίζονται ή όχι σε οµάδες τα παιδιά στην τάξη ή στο διάλειµµα,
στο σχολείο;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
6
13.1. Αν ΝΑΙ, κατά τη γνώµη σας για πιο λόγο ή για ποιους λόγους «οµαδοποιούνται» τα
παιδιά ;
- για να µελετούν µαζί □
- για να παίζουν ποδόσφαιρο ή άλλα παιγνίδια □
- για να κάνουν σκανταλιές □
- για να βασανίζουν, να εξευτελίζουν κάποιο αδύναµο ή διαφορετικό µαθητή ή
µαθήτρια που δεν χωνεύουν □
- για να πάρουν από κάποιο παιδί λεφτά, µπουφάν, κινητό κλπ. □
- για άλλους λόγους (περιγράψτε ποιους)
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
13.2. Έχουν αυτές οι οµάδες αρχηγό;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
13.3. Αν ΝΑΙ, τι χαρακτηριστικά έχει συνήθως ο αρχηγός αυτός (π.χ. φύλο, επίδοση κ.λπ.);
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………….
……………………
13.4. Θύµατα κλοπής ή οµάδων που εξευτελίζουν ή βασανίζουν είναι πάντα τα ίδια παιδιά;
- τα ίδια □
- όχι πάντα τα ίδια □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
13.5. Ποια είναι, συνήθως, τα χαρακτηριστικά των µαθητών ή µαθητριών που γίνονται
θύµατα (π.χ. φύλο, επίδοση κ.λπ.);
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………….
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
……………..
7
13.6. Ποια είναι, συνήθως, τα χαρακτηριστικά των δραστών (π.χ. φύλο, επίδοση κ.λπ.);
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
…………..
13.7. Γνωρίζετε, ενδεχοµένως, ποιος αποφασίζει, κάθε φορά, ποιος µαθητής ή ποια
µαθήτρια θα είναι το θύµα και ποιοι οι θύτες ή δράστες;
……………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………….
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
14. Οι εµπλεκόµενοι µαθητές στις οµάδες αυτές είναι :
- έλληνες □
- µεταναστευτικής καταγωγήςί; □ από ποιο κράτος; □
- και τα δυο □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
16. Πώς αντιδρά η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου στις
«οµαδοποιήσεις» που γίνονται µε αρνητικό στόχο, δηλαδή, όχι µε καλό σκοπό;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………….
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
17. Πώς αντιδρά συνήθως η οικογένεια του θύµατος;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………….
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
……….
18. Πώς αντιδρά συνήθως η οικογένεια του δράστη ή των δραστών;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
…………..
8
20. Εποπτεύονται τα παιδιά κατά το διάλειµµα;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
20.1. Αν ΝΑΙ, ποιος εποπτεύει;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
….
21. Υπάρχει φύλακας ή επιστάτης;
- Ναι □
- ‘Οχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
22. Υπάρχει πρόσβαση του σχολείου σε αρµόδιες δηµόσιες υπηρεσίες ψυχολογικής και/ή
κοινωνικής υποστήριξης;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
22.1. Αν ΝΑΙ, έχετε χρησιµοποιήσει εσείς τις υπηρεσίες ψυχολόγου ή κοινωνικού
λειτουργού για κάποιο παιδί το προηγούµενο σχολικό έτος;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
22.2. Αν ΟΧΙ, δηλαδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, έτυχε
να χρειαστείτε υπηρεσίες ψυχολόγου για κάποιο παιδί το προηγούµενο σχολικό έτος;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
9
23. Το σχολείο σας συνεργάζεται (αν χρειαστεί), σε περίπτωση µαθητών που
αντιµετωπίζουν προβλήµατα, µε κάποια ανώτερη αρχή ή δηµόσιο φορέα, λ.χ. το
Υπουργείο Παιδείας, την Υπηρεσία Επιµελητών Ανηλίκων, το Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλο
∆ικαιωµάτων του Παιδιού), το ∆ικαστήριο Ανηλίκων, για να πάρουν σχετικές συµβουλές ή
βοήθεια όταν αντιµετωπίζουν προβλήµατα συµπεριφοράς και ιδίως επιθετικότητας;
- Ναι □
- Όχι □
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
23.1. Αν ΝΑΙ, µε ποιο φορέα ή µε ποιους φορείςσυνεργαστήκατε;
- την προϊστάµενη αρχή (διευθυντή, γυµνασιάρχη κλπ) □
- το Υπουργείο Παιδείας □
- την Υπηρεσία Επιµελητών Ανηλίκων □
- το Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλο ∆ικαιωµάτων του Παιδιού) □
- την Εισαγγελία □
- άλλο (ποιον;) …………………………………………………………………………
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
23.2. Για τι συµβάν ζητήσατε συνεργασία ή βοήθεια;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
23.3. Αν ΟΧΙ, δηλαδή αν δεν ζητήσατε βοήθεια ή συνεργασία, γιατί δεν ζητήσατε;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………..
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
……………….
24. Πώς, κατά τη γνώµη σας, θα βελτιώνονταν οι σχέσεις µεταξύ των µαθητών στα
σχολεία της χώρας µας;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
……..
10
24.1. Εσείς τι µέτρα παίρνετε για τη βελτίωση των σχέσεων των µαθητών;
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………
- ∆εν γνωρίζω / ∆εν απαντώ □
………….
Συµπληρώστε ό,τι άλλο νοµίζετε ότι θα ήταν χρήσιµο σε αυτή µας την προσπάθεια.
…………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………….
……………
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή της ΟΛΜΕ προειδοποιεί τον νέο υπ. Παιδείας


Προειδοποιητική επιστολή προς το νέο υπ. Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο απέστειλε σήμερα (15/1/2009) το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών η ΟΛΜΕ με την οποία τον καλεί να απαντήσει άμεσα στα αιτήματα , διότι ο κλάδος προχωρά αυτή τη περίοδο σε κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα η ΟΛΜΕ απέστειλε προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο την ακόλουθη επιστολή:



Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει των Γενικών Συνελεύσεών μας, που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να συζητηθεί και να εγκριθεί η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που αφορά στις αναγκαίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου μας αυτή την περίοδο και με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, καταθέτουμε και σε σας τα αιτήματά μας (απόφαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΜΕ της 25.10.08 ) αναμένοντας άμεσα, κατά το δυνατό, τις θετικές απαντήσεις σας:

· Άμεση αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον
· Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μας, με αφετηρία τα 1.400 ευρώ συνολικές καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο. Διπλασιασμός της ωριαίας αποζημίωσης και σύνδεσή της με τις συνολικές αποδοχές των εκπαιδευτικών. Άμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και του συνόλου των αναδρομικών. Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
· Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση, με προοπτική το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μεταλυκειακό Έτος Ειδίκευσης.
· Κατάργηση του Ν. 3475/06 για την τεχνική εκπαίδευση και εφαρμογή της μεταβατικής πρότασης της ΟΛΜΕ για τομείς, ειδικότητες στα ΕΠΑΛ κ.λπ. Καμιά κατάργηση σχολικής μονάδας, διασφάλιση της μόνιμης εργασίας όλων των εκπαιδευτικών. Υπαγωγή των σχολών ΤΕΕ άλλων Υπουργείων στο ΥΠΕΠΘ.
· Κατάργηση της βάσης του 10.
· Όχι στην αποκέντρωση και συγκεκριμένα στην υπαγωγή των σχολικών μονάδων στους δήμους.
· Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών
· Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού - αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά») και επιστροφή όλων των οφειλόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία.
· Να μειωθούν δραστικά τα ληστρικά τραπεζικά επιτόκια για τη χορήγηση δανείων, ιδιαίτερα για την αγορά πρώτης κατοικίας.
· Να εγγυηθεί το κράτος τα αποθεματικά και να καλύψει τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων που προέκυψαν από την αγορά «τοξικών χρηματιστηριακών προϊόντων». Πλήρης διαφάνεια για τη λογιστική και περιουσιακή κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτοδιαχείρισή τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
· Κατάργηση του ν. 3467/06 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης και κατάρτιση και ψήφιση νέου, αντικειμενικού, αξιοκρατικού, αξιόπιστου..
· Καθιέρωση ετήσιας επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
· Να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μη εφαρμογή της οδηγίας 36/2005. Κατάργηση του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση των Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών.

-Ως αιτήματα αιχμής του κλάδου μας έχουν καθοριστεί από την παραπάνω Γενική Συνέλευση τα εξής:

1. Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ.
2. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. 1.400 € καθαρά στο νεοδιόριστο και αναλογικές αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.
3. Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.
4. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση - Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (για όλα τα εργασιακά ζητήματα και τις υπηρεσιακές μεταβολές).
5. Δημόσια 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση - Καμία επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό για μόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών /-τριών. (25 μαθητές στο τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και στην ΤΕΕ, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια).
6. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ).
7. Να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η βάση του «10». - Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.

Ρεπορτάζ: esos.gr

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ποιοι εκλέγονται στο Σύλλογο Γονέων

Από τις εκλογές που έγιναν χθες προέκυψε νέο σχήμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 54 Γυμνασίου Αθηνών, που δεν διαφέρει και πολύ από το παλιό.

Εκλέγονται οι:

1. Μανδηλαράς Εμμανουήλ με 65 ψήφους
2. Φλέγκα Κυριακού Πόπη με 51 ψήφους
3. Σπανοπούλου Βασιλική με 50 ψήφους
4. Καλφάογλου Αλεξάνδρα με 49 ψήφους
5. Φλέγκας Ιωάννης με 41 ψήφους
6. Κούτσουπας Βασίλειος με 35 ψήφους
7. Νικολόπουλος Γεώργιος με 23 ψήφους

Αναπληρωματικοί
1. Θεοδωράκης Νικόλαος με 21 ψήφους
2. Χονδρορίζος Άγγελος με 17 ψήφους
3. Παπαδάκη Μπασούκα Άννα με 16 ψήφους
4. Βαμβακούση Ελένη με 13 ψήφους
5. Λουκάς Κωνσταντίνος με 6 ψήφους

Αντιπρόσωποι για την Ενωση Συλλόγων Γονέων του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων
1. Καλφάογλου Αλεξάνδρα με 61 ψήφους
2. Φλέγκας Ιωάννης με 60 ψήφους
3. Σπανοπούλου Βασιλική με 57 ψήφους
4. Μανδηλαράς Εμμανουήλ με 56 ψήφους

Αναπληρωματικοί
1. Κούτσουπας Βασίλειος με 55 ψήφους
2. Κατσαρός Νικόλαος με 41 ψήφους
3. Θεοδωράκης Νικόλαος με 31 ψήφους
4. Χονδρορίζος Άγγελος με 25 ψήφους
5. Λουκάς Κωνσταντίνος με 13 ψήφους
6. Φλέγκα Κυριακού Πόπη

Για τη Σχολική Επιτροπή
1. Μανδηλαράς Εμμανουήλ με 43 ψήφους

Αναπληρωματικοί
1. Φλέγκας Ιωάννης με 28 ψήφους
2. Κατσαρός Νικόλαος με 16 ψήφους

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή
1. Νάζου Κούτσουπα Ιωάννα με 42 ψήφους
2. Θελερίτης Γεώργιος με 37 ψήφους
3. Λαζαρίδης Γεώργιος με 35 ψήφους

Καλή επιτυχία στο έργο τους. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το νέο Δ.Σ. θα συνέλθει με πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου, σε σώμα.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Όλοι στις εκλογές του Συλλόγου Γονέων


Μπροστά στην κάλπη, γονείς – ψηφοφόροι στην πιο σημαντική στιγμή του συλλόγου Γονέων του 54 Γυμνασίου Αθηνών. Με μια διάθεση να κάνουμε ένα δυνατό σύλλογο. Χρειάστηκε βέβαια να κάποιος γονιός υποψήφιος, ο Φλέγκας, να υπενθυμίζει την υποχρέωση να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.


Να μη λείψει κανείς σήμερα από τις εκλογές του Συλλόγου Γονέων του 54 Γυμνασίου Αθηνών.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στο σχολείο.
Να πάρουμε τους βαθμούς του Α’ τριμήνου και να ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ. Δεν έχει σημασία ποιους, αρκεί να ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ.
Και την επομένη των εκλογών να είμαστε όλοι κοντά στο Σύλλογο. Μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ!

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Διαδικασία ψηφοφορίας- Ανακήρυξη υποψηφίων-Αποτελέσματα εκλογών













Αντιγράφουμε από το επίσημο site του υπουργείου Παιδείας πώς γίνονται οι εκλογές στους Συλλόγους Γονέων:

1. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των Δ.Σ. και των εκπροσώπων είναι μυστική.

2. Οι Γ.Σ. πριν από την έναρξη των εργασιών τους, εκλέγουν το όργανο που κατά το καταστατικό, θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψήφων, την κατανομή των ψήφων και τη σύνταξη των σχετικών πρακτικών ανάδειξης των εκλεγέντων.

3. Εφόσον δεν έχει ιδρυθεί σωματείο ή δεν προβλέπεται από το καταστατικό, η Γ.Σ. ορίζει τριμελή εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των σχετικών εκλογών και των λοιπών συναφών προς αυτές διαδικασιών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο.

4. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό. Κατά την ψηφοφορία όμως πρέπει να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών της σχολικής μονάδας.
Οι γονείς έχουν μία ψήφο ο καθένας ανεξάρτητα από πόσα παιδιά εκπροσωπούν.
Οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι δύο φορές, με τις ίδιες προϋποθέσεις απαρτίας του προηγουμένου εδαφίου, εφόσον δεν ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το ως άνω ποσοστό των μαθητών. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται και μετά την τρίτη επανάληψη των εκλογών η εκπροσώπηση του ενός τρίτου των μαθητών του σχολείου, το Δ.Σ. θεωρείται ότι εκλέγεται νομίμως, αλλά ο σύλλογος δεν συμμετέχει στη Σχολική Επιτροπή και στο Σχολικό Συμβούλιο, ούτε εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, το Δ.Σ. του συλλόγου μπορεί να αποφασίσει την επαναπροκήρυξη των εκλογών, για την επίτευξη των προϋποθέσεων απαρτίας του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής εντός των νομίμων προθεσμιών.

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά τη διαπίστωση της απαρτίας της Γ.Σ., μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λαμβάνει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, της διαπίστωσης της ταυτότητας των ψηφοφόρων και της νομιμοποίησης αυτών ως εκλογέων.

5. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εν λόγω εφορευτική επιτροπή, προβαίνει στην καταμέτρηση των έγκυρων ψηφοδελτίων και εφόσον στις εκλογές κατατίθενται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια
- Kαθορίζει το εκλογικό μέτρο, διαιρώντας το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Εφόσον κατά την διαίρεση αυτή προκύψει κλάσμα, δεν λαμβάνεται υπόψη.
- Kαθορίζει τον αριθμό των θέσεων που καταλαμβάνει κάθε συνδυασμός στο Δ.Σ., διαιρώντας τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός, με το εκλογικό μέτρο.
- Mεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίδιο ή μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα.
- Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψηφίους λιγότερους από τις θέσεις που του ανήκουν, καταλαμβάνει το πολύ τόσες θέσεις, όσοι είναι και οι υποψήφιοί του.
- Οι θέσεις που μένουν αδιάθετες σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγουμένων περιπτώσεων, κατανέμονται από μία στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία θέση και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
- Οι θέσεις που μένουν ακόμα αδιάθετες, κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, από μία θέση. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση ενώπιον της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εφόσον οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει σταυρούς προτίμησης μέχρι το 40% των εκλεγομένων και οι θέσεις του Δ.Σ. κατανέμονται με βάση τον αριθμό των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος. Εφόσον το 40% των εκλεγομένων αντιστοιχεί σε δεκαδικό αριθμό, από 0,5 και άνω στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη μονάδα

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Να είμαστε όλοι εκεί την Τρίτη


Το ότι το σχολείο μας χρειάζεται όλους είναι κάτι που θα έπρεπε να το ξέρουμε. Ιδιαίτερα τα παιδιά μας. Να νιώθουν ότι είμαστε διακριτικά κοντά τους και τα προσέχουμε.

Την Τρίτη παίρνουμε βαθμούς Α’ τριμήνου και παράλληλα ψηφίζουμε για το Σύλλογο Γονέων. Να πάμε. Και στους διαδικασίες. Μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν αν αισθανόμαστε πραγματικά το ρόλο μας ως γονείς.

Και η τελευταία ψήφος μετράει. Ο ωχαδερφισμός και η αδιαφορία μπροστά στις ευθύνες μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Κι ας μην το καταλαβαίνουμε σ’ αυτή τη φάση. Νομίζουμε πως είναι αρκετό να τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης;

Δεν φτάνει αυτό. Το πιο σημαντικό, ως γονείς, είναι να είμαστε δίπλα τους, να μιλάμε μαζί τους, να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους.

Να γιατί πρέπει όλοι την Τρίτη να πάμε να ψηφίσουμε.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη και 13 οι εκλογές στο Σύλλογο Γονέων


Δεν πήραμε ακόμα κανένα επίσημο χαρτί στα χέρια μας, αλλά έχουμε μείνει σ’ αυτό που αποφάσισε η τελευταία Γενική Συνέλευση: ότι μέρα εκλογών θα είναι η μέρα που θα δώσουν βαθμούς στο σχολείο.

Με το άνοιγμά λοιπόν των σχολείων, ύστερα από την εβδομάδα της κατάληψης και αυτές των διακοπών, έγινε γνωστό στα παιδιά, ότι βαθμούς θα πάρουν οι γονείς την ερχόμενη Τρίτη 13/1/2009 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 13,30.

Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε τη Δευτέρα, ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, είτε μέσω των παιδιών, είτε με ανάρτηση στο σχολείο.

Υποθέτω ότι η Εφορευτική Επιτροπή θα έχει ενημερωθεί για την απόφαση της Διεύθυνσης να δώσει βαθμούς την Τρίτη και θα είναι εκεί από το πρωί με τραπεζάκι, ψηφοδέλτια, κάλπη, έτοιμη να υποδεχτεί τα μέλη του Συλλόγου και ψηφοφόρους.

Η αγωνία στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που από μια στρεβλή αντίληψη δεν πάνε και πολύ συχνά οι γονείς στο σχολείο, είναι να «πιάσουν» το πολυπόθητο μέτρο του 1/3 των γονέων που αντιπροσωπεύεται στο σύνολο των μαθητών του σχολείου. Έτσι οι εκλογές θα είναι έγκυρες και ο Σύλλογος Γονέων θα μπορέσει να πάρει μέρος, λίγο αργότερα, στις εκλογές των αντιπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων.

Φυσικά, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλογος όπου θα καταγράφονται τα ονόματα των ψηφοφόρων – γονιών, πόσα παιδιά έχουν και σε ποιες τάξεις του γυμνασίου και να υπογράφουν αφού ψηφίσουν. Η Εφορευτική Επιτροπή ζητάει ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να ταυτοποιεί το ονοματεπώνυμο του γονιού – ψηφοφόρου.

Στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας και αφού έχει «πιάσει» το μέτρο του ενός τρίτου συντάσσει πρακτικό με τους σταυρούς που πήραν οι υποψήφιοι και μαζί με τη βεβαίωση της Διευθύντριας για τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν στο γυμνάσιο αλλά και τα ψηφοδέλτια και τις καταστάσεις των εκλογών τα παραδίδει στον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος μέσα σε μία εβδομάδα να συγκαλέσει Δ. Σ. προκειμένου να συνέλθει σε Σώμα.

Κατά τις πληροφορίες μας, έχουμε αρκετούς υποψήφιους για το Δ. Σ. και για αντιπροσώπους στην Ενωση Γονέων, ενώ με δυσκολία βρέθηκαν υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι για το Δ. Σ. μπορούμε να βάλουμε σταυρό σε τρεις υποψηφίους, ενώ για τα άλλα όργανα μόνο σε έναν. Το στυλό που χρησιμοποιούμε είναι μπλε. Εάν βρεθεί σταυρός με κόκκινο ή άλλο ιδιαίτερο χρώμα μπορεί να θεωρηθεί άκυρο από την Εφορευτική Επιτροπή.

Όλοι την Τρίτη στην κάλπη των εκλογών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 54 Γυμνασίου Αθηνών. Ευθύνη όλων μας είναι να λειτουργήσει και να είναι κοντά στο σχολείο και στα παιδιά μας.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Για τον Νίκο Τεμπονέρα και τον Αλέξη Γρηγορόπουλο


Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, έθεσε τον εαυτό του φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια και την παρακρατική πρακτική.

Θυσιάστηκε για να υπάρξει ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να σηκώσει το κεφάλι του και να γενεί ένα με τους πολλούς, και όλοι μαζί ένα σώμα.

Θυσιάστηκε γιατί, όπως θα’ λεγε και ο ποιητής,
«αν δεν καώ εγώ,
αν δεν καείς εσύ,
αν δεν καούμε εμείς
πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;»

Το Δεκέμβρη του 2008 ένας μαθητής μας, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικά όργανα. Σημαδεύτηκε έτσι η εποχή που η νέα γενιά θα πρέπει να καίγεται ως φτηνή ύλη στο βωμό της αγοράς, που οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι στην εξουσία, χωρίς δικαιώματα, με κουτσουρεμένα όνειρα, με κολοβή ζωή.

Το Γενάρη του 2009, δίπλα μας, στη μαρτυρική Παλαιστίνη «η καρδιά μας τουφεκίζεται». Παιδιά και άμαχοι δολοφονούνται, σχολεία ισοπεδώνονται από τις αμερικανικής προέλευσης βόμβες της σιωνιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ, υπό τα απαθή βλέμματα των Πόντιων Πιλάτων της περιβόητης «διεθνούς κοινότητας». Ένας ολόκληρος λαός φυτοζωεί σκλαβωμένος στην ίδια την πατρίδα του, που έχει μετατραπεί σε γκέτο και πεδίο επιχειρησιακών δοκιμών απάνθρωπων εισβολέων. Το μόνο «έγκλημα» των Παλαιστινίων είναι ότι διεκδικούν το αναφαίρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ, ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη.

Στις μέρες μας, που η κυρίαρχη πολιτική βυθίζεται όλο και περισσότερο στη σήψη, στη διαφθορά και στη παρακμή, τροφοδοτώντας τη νέα γενιά με ένα απαξιωμένο σύστημα ανήθικης και αμοραλιστικής δράσης, οφείλουμε, σε πείσμα των καιρών και των καιροσκόπων, να κρατάμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, το τετράπτυχο Αγώνας, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Ανιδιοτέλεια ως βασικό οδηγητικό φάρο της δράσης μας.

Αν γράφουμε σε πείσμα των καιρών, με το πείσμα των αγώνων, αυτές τις σκέψεις, είναι γιατί θέλουμε να βλέπουμε στους δρόμους τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, οι εργάτες στη δουλειά τους, είναι γιατί δε θέλουμε η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η φρίκη του πολέμου να συνοδεύουν τους ανθρώπους.

Αυτούς τους ανθρώπους που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες τον τελευταίο μήνα υπερασπίζοντας την ανθρώπινη ζωή, την δημόσια εκπαίδευση και την μόνιμη εργασία, αντιμετωπίζοντας χημικά, δακρυγόνα, αλλά και τη συκοφαντία.

Αυτούς τους ανθρώπους που κάρφωναν τα συνθήματα σαν πρόκες στους δρόμους, μην τα πάρει η στιγμή και τα αλλοιώσει.

Θυμούμαστε καλά τι απαντήσαμε σαν μας ρώτησαν ποιοι είμαστε. «Ακόμα δε μας γνωρίσατε;» απαντήσαμε.

Είμαι ο φοιτητής Πέτρουλας, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, είμαι ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος, η μετανάστρια από την Βουλγαρία, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή, ο αλλοδαπός από την Αφρική.

Είμαι ο διπλανός, ο άλλος, ο δικός σου, η μνήμη, η κρίση, η ανθρωπιά σου.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, που συρρικνώνει το εισόδημά μας, που ανατρέπει τα εργασιακά μας δικαιώματα, εμείς οργανώνουμε την αντίστασή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους, γιατί είμαστε στο «εμείς».

Κοιτάμε κατάματα την επελαύνουσα κόλαση και διόλου δε σιωπούμε.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σ’ όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς της χώρας μας, στην παλιά και τη νεότερη γενιά. Και τους καλούμε να αναλάβουν όλες τις κοινωνικές και παιδαγωγικές ευθύνες τους. Να συνταχθούν με την αγωνιζόμενη κοινωνική πλειονότητα και τις αγωνίες της.

Νίκο Τεμπονέρα, Αλέξη Γρηγορόπουλε, εμείς οι εκπαιδευτικοί Έχουμε ένα όνειρο!

Έναν Πλανήτη χωρίς πεζοναύτες, με την Ειρήνη σε όλα τα σταυροδρόμια του!

Μια ζωή χωρίς φωτοσκιάσεις! Με ολόκληρη τη Μόρφωση, με μόνιμη και σταθερή Εργασία, με την Αξιοπρέπεια και την Αλληλεγγύη φωτεινές!

Λέξεις που θάφτηκαν κάτω από τόνους σίδερο, λέξεις που τις κρύψανε πίσω από λαμπερά νομίσματα.

Αγωνιζόμαστε για να μην έχουν η πείνα και η δίψα θέση στον αυριανό μας κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για να’ ναι ο σκοτεινός λόγος των εμπόρων, οι στατιστικές του θανάτου, τα ηλεκτρονικά ψεύδη, ανάμνηση παλιά!

Για μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος να μην είναι.
Οι γεωργοί να χαίρονται από τον κόπο τους και οι εργάτες .

Και ‘μείς, απαλλαγμένοι από την ανάγκη, δε θα σαβανώνουμε τις αλήθειες. Οι φυλακές μουσεία θα’ ναι να θυμίζουν τα σύνορα του παλιού κόσμου.

Έτσι, θα σκαρφαλώσουμε στο άπειρο, μα, κι αν ακόμα δεν το φτάσουμε, πάλι θα ξέρουμε πως το καθήκον μας έφτασε στο ύψος των ανθρώπων!
Στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται εμείς, οι δάσκαλοι όλων των παιδιών, υποσχόμαστε πως θα τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε.

Πως θα διδάσκουμε και με το παράδειγμά μας.

Πως τη ζωή μας δε θα τη βουλιάξουμε στο βάλτο της μοιρολατρίας και της παραίτησης.

Αν αξίζει να ζει κάποιος, αξίζει να ζει για τα ιδανικά του!
Αν αξίζει να ζούμε, είναι για να δώσουμε στο όνειρο ζωή!

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν
στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9/1/09.

(Στην Αθήνα στις 12.30 μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών
και στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου)
Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας για την Παρασκευή 9/1/09 (11π.μ.-2μ.μ. για τον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων
και 2μ.μ.-5μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο).

Αθήνα 7/1/09
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

«Καλά κάνουν και αμφισβητούν οι νέοι»


Με μεγάλα λόγια ήρθε στο υπουργείο Παιδείας ο νέος υπουργός μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Κρατούμε μικρό καλάθι και θα τον κρίνουμε από τα έργα του:

«Αναλαμβάνω σε μια κρίσιμη περίοδο, η οποία είναι εξαιρετικά φορτισμένη. Υπάρχει οργή και θυμός για τη διάψευση των προσδοκιών, που δημιουργεί κλίμα έντασης. Καλά κάνουν και αμφισβητούν οι νέοι, καλά κάνουν και μας αμφισβητούν. Η αμφισβήτηση ανοίγει νέους ορίζοντες. Είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός και έδωσε το στίγμα της δράσης του στο υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το χώρο, χωράει μόνο πρόσθεση και πολλαπλασιασμός και όχι αφαίρεση και διαίρεση. Αυτή είναι η πυξίδα μου στον ευαίσθητο, αλλά σημαντικό χώρο της παιδείας, που έχει ανάγκη από διαρκή μεταρρύθμιση».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον ίδιο «μεγάλο στοίχημα», είπε ότι έχει επίγνωση των προβλημάτων που υπάρχουν, των δυσκολιών και των προσδοκιών, εστίασε στη σημασία, που έχει η Παιδεία για την κυβέρνηση, την κοινωνία και το μέλλον του τόπου και υπογράμμισε: «Δεν ήρθα για να επιβάλω τα μονοσήμαντα. Πιστεύω στο διάλογο».

Ο απερχόμενος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο έργο του στο υπουργείο, τονίζοντας ότι «υπήρξε ήρεμη και παραγωγική περίοδος, καθώς η πλειοψηφία αγκάλιασε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια».

«Τώρα, ανοίγει περίοδος νέων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε και απαρίθμησε τα ανοιχτά θέματα, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι ο διάλογος για το νέο λύκειο, το εξεταστικό σύστημα και η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων.

«Στις προκλήσεις αυτές είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί ο νέος υπουργός», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 9/1/2009

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Σπουδές με «γονική επιμέλεια»


Ο Γιώργος Μπουγιούκος είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου. Ακολουθεί την Τεχνολογική Κατεύθυνση και έχει ήδη αποφασίσει ότι θέλει να περάσει στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων. Η μουσική τον συναρπάζει και το όνειρό του είναι κάποια στιγμή να κατασκευάζει μουσικά όργανα. Η μητέρα του αντέδρασε θετικά όταν της ανακοίνωσε την απόφασή του. Ο πατέρας του είχε κάποιες αμφιβολίες για τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Όμως και οι δύο γονείς του θεωρούν ότι η τελική απόφαση είναι δική του.

Η επιλογή αντικειμένου σπουδών γενικά, αλλά και πανεπιστημιακής σχολής συγκεκριμένα είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Και όχι μόνο στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Συχνά μάλιστα δεν λείπουν οι εντάσεις στο σπίτι αφού γονείς και παιδιά φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη για τη σωστή επιλογή. Το κυριότερο επιχείρημα των μαθητών είναι ότι πρόκειται για μια απόφαση που αφορά τη ζωή τους, ενώ οι γονείς αντιτείνουν όχι μόνο ότι γνωρίζουν καλύτερα πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας αλλά και πως θα κληθούν να πληρώσουν τα έξοδα που θα έχουν όσο σπουδάζουν τα παιδιά τους. Ποιος από τους δύο λοιπόν έχει δίκιο;

«Οφείλουμε να δώσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στα παιδιά μας. Η τελική επιλογή όμως είναι δική τους. Εμένα το μόνο που με απασχολεί είναι ο Γιώργος να είναι καλός σε αυτό που θα σπουδάσει και θα ακολουθήσει σαν επάγγελμα. Να το μελετά διαρκώς και να το κατέχει. Δεν με νοιάζει το αντικείμενο, αρκεί ο γιος μου να είναι ευτυχισμένος με αυτό και να πετύχει» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γιάννα Μπουγιούκου, μητέρα του Γιώργου.

Ο κ. Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός- φροντιστής, διδάσκει υποψηφίους ΑΕΙ και ΤΕΙ και όπως λέει η παρέμβαση των γονέων στις επιλογές των παιδιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο: «Οι περισσότεροι γονείς υποκύπτουν πολλές φορές στο ξεπερασμένο στερεότυπο ΑΕΙ και ΤΕΙ. Έχω δει γονείς να επιμένουν να δηλώσει το παιδί τους Θεολογική Σχολή με μοναδικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ΑΕΙ και να παραλείψει π.χ. ένα Τμήμα Νοσηλευτικής ή Κοινωνικής Εργασίας στα ΤΕΙ που έχει και μερτικό στην αγορά εργασίας και επαγγελματικά δικαιώματα».

Εμμονές. «Η εμμονή των Ελλήνων- και ειδικά των γονέων- με τη φοίτηση σε κάποιο ΑΕΙ εντάσσεται στα μεταπολιτευτικά στερεότυπα για την κοινωνική κινητικότητα. Η πεποίθηση ότι η απόκτηση ενός πτυχίου ήταν συνώνυμη με τη δυνατότητα κοινωνικής εξέλιξης, αλλαγής τάξης και φυσικά τη διασφάλιση ενός καλύτερου οικονομικού στάτους ήταν βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η αντίληψη ισχύει μέχρι τις μέρες μας. Και εξηγεί ώς έναν βαθμό τους λόγους που ωθούν τους γονείς να παρεμβαίνουν στις επιλογές των παιδιών τους αναφορικά με τις σπουδές τους», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος.

Ο κ. Χατζητέγας υποστηρίζει ότι «οι γονείς πρέπει να διατυπώνουν ευθαρσώς τη γνώμη τους, ιδίως όταν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την τωρινή αγορά εργασίας και τις προβλεπόμενες μελλοντικές εξελίξεις. Είναι όμως εξαιρετικής σημασίας να μην προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους.

Σύμφωνα με την κ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγοψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου, «τα παιδιά είναι ώριμα να κάνουν επιλογή βάσει των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων τους. Το ότι δεν έχουν πλήρη επίγνωση των συνθηκών εργασίας στον τομέα που διάλεξαν δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάνουν λάθος και ότι θα πρέπει να διαλέξουν άλλη σχολή».

«Να πιστεύουν στον εαυτό τους»
Η κ. Βάρβογλη συμβουλεύει τους γονείς «να εμπιστευτούν τα παιδιά τους. Τελικά πρόκειται για τη ζωή του παιδιού. Πολλές φορές είτε από υπερπροστασία είτε επειδή αμφισβητούν τη γνώμη του παιδιού είτε επειδή επιθυμούν καταξίωση ή την πραγματοποίηση δικών τους ανεκπλήρωτων φιλοδοξιών τα στρέφουν προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση». Όμως παράλληλα έχει και μια συμβουλή για τους μαθητές: «Να πιστεύουν στον εαυτό τους και την άποψή τους. Με ηρεμία και επιχειρήματα να εξηγούν στους γονείς τι επιθυμούν να κάνουν και, αν χρειαστεί, να ζητούν τη συνδρομή κάποιου καθηγητή τους ή συγγενικού προσώπου που θα τους στηρίξει».

Ρεπορτάζ της Καρολίνας Παπακώστα από ΤΑ ΝΕΑ της 3/1/2008

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Μεγάλα βήματα προς το μέλλον - 6

Οι Έλληνες δικτυώνονται


«…Δεν με νοιάζει, είμαι ήδη στο Facebook», γράφει στο πλακάτ του ο Γάλλος διαδηλωτής που διαμαρτύρεται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού φακελώματος που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Δεν είναι ο μόνος που θεωρεί το Facebook κάτι σαν «Μεγάλο Αδελφό», αν και η μόδα του καλά κρατεί
Ας πούμε και κάτι για το… χωριό μας. Το 2008 οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν το Facebook και του έδωσαν να καταλάβει. Η δημιουργία λογαριασμού στο Facebook τείνει να θεωρηθεί ως απόδειξη της παρουσίας μας στο Διαδίκτυο και βέβαια σε αυτή τη διαδικασία το στοιχείο της ελληνικής υπερβολής έχει έντονη παρουσία. Ακόμα και αν δεν ξέρεις πού ακριβώς πέφτει το Facebook, είναι πιθανό κάποιος φίλος να έχει ανεβάσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με εσένα να πρωταγωνιστείς. Άλλες φορές απλώς αστείο, άλλες φορές ιδιαιτέρως ενοχλητικό. Το 2008 υπήρξε τουλάχιστον μία σύλληψη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων τρίτου ατόμου στο Facebook και, αν καταλαβαίνουμε καλά, ένα από τα προβλήματα που έχουν οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου είναι η λεγόμενη αυτορύθμιση.

Το είδαμε και στην περίπτωση των blogs, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ο κιτρινισμός χτύπησε… κόκκινο. Φυσικά κάποιοι πρόλαβαν να πουν κάτι περί ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών για το Διαδίκτυο, αλλά τα λόγια δεν έγιναν πράξη (σ.σ. ευτυχώς δεν τρελαθήκαμε ακόμα).

Αυτά όσον αφορά το περιεχόμενο. Όσον αφορά τις υποδομές, κάτι πάει να γίνει στον τομέα του «γρήγορου Internet», με περίπου 2 εκατ. ADSL συνδέσεις να λειτουργούν στο τέλος του 2008 -αν και βρισκόμαστε ακόμα πίσω σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Να μην ξεχάσουμε: Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέσει τα μισά νοικοκυριά της χώρας απευθείας με το Διαδίκτυο. Ωραία ακούγεται, να δούμε όμως πώς (και, κυρίως, πότε) θα υλοποιηθεί.

Τι σημασία έχει: Τα τελευταία χρόνια και (θεωρητικά) για το καλό μας, αρκετοί νόμοι σε Ελλάδα και Ε.Ε. τα έχουν βάλει με τα ατομικά δικαιώματα. Μάλλον, όμως, δεν θέλουμε την Ασφάλεια στη διαδικτυακή μας σύνδεση, έτσι δεν είναι;

Του Νίκου Μουμούρη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 2/1/2009
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2008

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Μεγάλα βήματα προς το μέλλον - 5

Όλα online


Το iPhone 3G ήρθε (και) στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι παραδοσιακοί κατασκευαστές κινητών αποφάσιζαν να σοβαρευτούν και να κάνουν ό,τι πιο καινοτόμο μπορούν
Ο αριθμός και το εύρος των online υπηρεσιών έφτασε στη διάρκεια του 2008 σε τέτοια επίπεδα που από ένα σημείο και μετά η αποθήκευση πληροφοριών στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή είναι όχι η πρώτη αλλά η απολύτως τελευταία σκέψη. Ακόμη και εταιρείες που έβλεπαν τις υπηρεσίες αυτές με δισταγμό, αναγκάστηκαν τελικά να υποκύψουν στον πειρασμό. Η Nokia για παράδειγμα παρουσίασε το Ovi, όπου οι κάτοχοι τηλεφώνων της εταιρείας μπορούν να αντιγράψουν όλα τους τα δεδομένα (μηνύματα, επαφές, φωτογραφίες κ.τ.λ.) σε μια προστατευμένη από τα αδιάκριτα μάτια online περιοχή. Όσο για πιο «κλασικές» χρήσεις του Διαδικτύου, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στις πωλήσεις μουσικής. Μόνο το iTunes της Apple εκτιμάται ότι πούλησε φέτος γύρω στα 1 δισ. τραγούδια σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας το 70% της online διανομής τραγουδιών.

Να μην ξεχάσουμε: Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτές οι υπηρεσίες δεν συμβαδίζει απόλυτα με την ταχύτητα ωρίμασης μερίδας των χρηστών, ορισμένοι από τους οποίους -αν κρίνουμε και από τη διάδοση του spam ή των μηνυμάτων «ψαρέματος»- δεν παίρνουν και πολύ στα σοβαρά την υπόθεση της ασφάλειας.

Τι σημασία έχει: Παλιά, ήσουν χαμένος από χέρι αν δεν ήσουν μπροστά στον υπολογιστή. Τώρα είσαι χαμένος από χέρι αν δεν έχεις πρόσβαση στο Διαδίκτυο οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι.

Του Νίκου Μουμούρη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 2/1/2009
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2008

Μεγάλα βήματα προς το μέλλον - 4

Ανοικτέ κώδικα, αγάπη μου…


Η επέλαση της Google συνεχίστηκε και μετά τον «στενό» χώρο του Διαδικτύου, η εταιρεία μπήκε και στον τομέα των κινητών, με το λειτουργικό σύστημα Android
Φυσικά η κίνηση του ανοικτού κώδικα (ή ελεύθερου λογισμικού) δεν είναι «φρούτο» του 2008· πλέον ο χώρος μετρά περισσότερα από 15 χρόνια ζωής. Οσο, όμως, περνά ο καιρός πληθαίνουν οι εφαρμογές που αναπτύσσονται με βάση τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού και διανέμονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη δωρεάν. Ο σκεπτικισμός του παρελθόντος έχει πια δώσει τη θέση του στον ενθουσιασμό και σε μια απίστευτη δημιουργικότητα, που κάνει τα μεγαθήρια του χώρου (της Microsoft συμπεριλαμβανομένης) να μη νιώθουν και πολύ καλά εσχάτως.

Ο ανοικτός κώδικας, πια, δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων ερασιτεχνών ή κάποιων που αναζητούν τρόπους ώστε να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο των μεγάλων δυνάμεων. Είτε εκουσίως είτε όχι, σε αυτό τον εξαιρετικά δημιουργικό χορό μπαίνουν και οι εταιρείες.

Να μην ξεχάσουμε: Το 2008 η Google παρουσίασε το Android, μια πλατφόρμα λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, υπογραμμίζοντας με αυτή την κίνηση πως ο ανοικτός κώδικας δεν είναι μόνο υπόθεση για τους υπολογιστές. Τον ίδιο δρόμο παίρνει πια και η Nokia…

Τι σημασία έχει: Περισσότερες επιλογές είναι ό,τι καλύτερο. Αλλωστε η ιστορία έχει δείξει πως οι μονοκαλλιέργειες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη, αφήστε που προκαλούν και προβλήματα στο περιβάλλον.

Του Νίκου Μουμούρη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 2/1/2009
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2008

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Μεγάλα βήματα προς το μέλλον - 3

Το παρόν είναι φορητό


Η αυγή των netbooks έγινε μεν το 2007, αλλά τα νέα, μικρά και απολύτως αξιόλογα φορητά έλαμψαν εντός του 2008
Μια φορά κι έναν καιρό για να αγοράσει κανείς φορητό υπολογιστή της προκοπής έπρεπε να ξοδέψει 4-5 μισθούς. Μετά ήρθε στο προσκήνιο ο Νίκολας Νεγκροπόντε με μερικούς φίλους του και είπε κάτι για έναν υπολογιστή που θα ήταν φορητός και θα κόστιζε 100 δολάρια. «Αυτά δεν γίνονται» είπαν τα τμήματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων των εταιρειών κατασκευής ηλεκτρονικών, αλλά την ίδια στιγμή σε κάποια άλλα τμήματα των ίδιων εταιρειών έπεφταν με τα μούτρα στη δουλειά.

Το γεγονός είναι ότι ο υπολογιστής των 100 δολαρίων του Ν. Νεγκροπόντε δεν κοστίζει ακριβώς 100 δολάρια και έχει, πια, μερικούς περιορισμούς. Επίσης γεγονός, όμως, είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία τάραξε τόσο τα νερά που στη διάρκεια του 2008 είδαμε την αυγή των netbooks. Πρόκειται για φορητούς υπολογιστές βάρους γύρω στο ένα κιλό που μπορούν με απόλυτη αξιοπρέπεια να μας υποστηρίξουν στις βασικές μας ανάγκες. Επεξεργασία κειμένου, διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας με άλλες συσκευές είναι μερικές από τις λειτουργίες που προσφέρουν τα netbooks.

Αφήστε που η επέλαση των εν λόγω μηχανών έχει εντείνει το ενδιαφέρον για τους φορητούς υπολογιστές γενικότερα, το κόστος απόκτησης των οποίων πέφτει διαρκώς.

Να μην ξεχάσουμε: Την ευκολία με την οποία, πια, εμφανίζονται στο προσκήνιο εταιρείες που ώς σήμερα κινούνταν στις παρυφές της πληροφορικής, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των μοντέλων που διατίθενται στην αγορά.

Τι σημασία έχει: Η τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή και, τελικά, εκδημοκρατίζεται. Αμα διαφωνείτε, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

Του Νίκου Μουμούρη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 2/1/2009
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2008

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009